Društvo

Pratite nas na Google news

Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti demografije i populacione politike RS i Srbije

Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti demografije i populacione politike RS i Srbije
Foto: N.N. | Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti demografije i populacione politike RS i Srbije
Srna

BANJALUKA - U Banjaluci je danas potpisan Memorandum o saradnji u oblasti demografije i populacione politike između Republike Srpske i Srbije, s ciljem da demografska budućnost Republike Srpske i Srbije bude bolja.

Memorandum su potpisale ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović i ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović.

Davidovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da je Srbija napravila značajan iskorak u demografskoj i populacionoj politici i mjerama koje u tom smislu uspješno provodi.

"U Republici Srpskoj vodimo ozbiljne aktivnosti u saradnji sa kabinetom predsjednika Republike Željke Cvijanović, koja vodi nacionalni program demografske obnove. Održan je i sastanak Savjeta za demografsku politiku sa kabinetom predsjednika Republike i dogovorili smo da ćemo do jeseni imati konkretne prijedloge i mjere kada je riječ o ovoj izuzetno složenoj oblasti", navela je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, angažovan je Centar za demografska istraživanja koji će u saradnji sa kolegama iz Srbije, stručnjacima iz oblasti demografije, analizirati trenutnu situaciju i Vladi Srpske predložiti konkretne mjere.

"Cilj je da predložene mjere imaju dugoročne efekte na demografsku sliku Republike Srpske", poručila je Davidovićeva.

Ona je podsjetila da je potpisani memorandum rezultat dogovora koji su postigli ministri na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije, održanoj u februaru u Beogradu.

Dejanovićeva je pojasnila da je cilj potpisivanja memoranduma da demografska budućnost Republike Srpske i Srbije bude bolja.

"Parametri koji pokazuju da se na hiljadu stanovnika u Srbiji rađa devet beba i umire 15 ljudi, a u Srpskoj rađa osam beba i umire 13 ljudi, govore da su nam demografski indikatori više nego negativni", rekla je Dejanovićeva.

Ona je dodala da je očekivani životni vijek u Srpskoj duži i iznosi 77 godina, dok je u Srbiji 75,5, dok je prosječna starost 43 godine i u Srbiji i u Srpskoj.

"Države koje nemaju u prioritetima svojih nacionalnih i državnih politika pitanje populacione politike strmoglavo idu naniže sa lošijim demografskim indikatorima", smatra Dejanovićeva.

Ona je navela da Strategija za podsticanje rađanja u Srbiji podrazumijeva finansijsku podršku porodici, te usklađivanje rada i roditeljstva.

"Fokus aktivnosti usmjerili smo na jedinice lokalne samouprave i obavezali načelnike i gradonačelnike da jedan od prioriteta u lokalnoj politici budu pitanja populacione politike koja se moraju odvojiti od socijalne politike", naglasila je Dejanovićeva.

Ona je dodala da će sa Davidovićevom prikupljati podatke i analizirati ih, nakon čega će imati prijedlog preporuka za ministarstva, jedinice lokalne samouprave, nevladin sektor kako da dođu do svakog pojedinca da bude bolje informisan, da na planu reproduktivnog zdravlja uradi nešto više za sebe i sebi bliske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije