Društvo

Potpisan memorandum o saradnji na realizaciji projekta Ponosni market RS

Potpisan memorandum o saradnji na realizaciji projekta Ponosni market RS
Foto: N.N. | Potpisan memorandum o saradnji na realizaciji projekta Ponosni market RS

BANJALUKA - U prostorijama Područne privredne komore Banja Luka danas je potpisan memorandum o saradnji na realizaciji projekta "Ponosni market RS", što je veoma značajno za sve porodice koje imaju male poljoprivredne obrte ili bez registracije obavljaju svoju djelatnost.

Memorandum su potpisali predsjednik Područne komore, mr Goran Račić i predsjednik Fondacije "Za porodicu" dr Dragan Dakić.

Memorandumom je predviđeno da Komora podrži aktivnosti na realizaciji projekta tako što će, između ostalog, staviti svoje materijalne i nematerijalne resurse na raspolaganje Fondaciji.

Glavni ciljevi projekta su da 1) proizvođačima prehrane i zanatskih proizvoda iz reda porodica sa troje i više djece omogući plasman roba na tržište i da 2) porodice sa troje i više djece dobiju popust na prehrambene proizvode.

Imajući u vidu da prehrana čini najznačajni udio u potrošačkoj korpi od preko 35 %, kao i to da je nedostatak povezanosti sa tržištem glavna prepreka većine proizvođača iz ciljane grupe jasno je da će ovaj projekat dodatno osnažiti i proizvođače i potrošače iz reda Ponosnih porodica. Projektom je predviđeno da Fondacija pruži pravnu, administrativnu i tehničku podršku svim Ponosnim proizvođačima da svoju djelatnost registruju ukoliko već nisu kao i da im pomogne u aplikaciji za domaće i strane grantove kako bi uvećali svoje proizvodne kapacitete i bolje se pozicionirali na tržištu.

Neki od očekivanih efekata ovog projekta su stimulacija domaće proizvodnje i kupovine domaćih proizvoda, smanjenje migracionih tendencija i ublažavanje negativnih efekata pandemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije