Društvo

Potpisan sporazum o većoj pomoći srpskim povratnicima u FBiH

Potpisan sporazum o većoj pomoći srpskim povratnicima u FBiH
Foto: Srna | Potpisan sporazum o većoj pomoći srpskim povratnicima u FBiH

BANJALUKA - Predstavnici Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Srbija-AP Vojvodina potpisali su danas u Banjaluci sporazum o saradnji, čiji je cilj pružanje veće pomoći srpskim povratnicima u Federaciji BiH (FBiH).

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić rekao je novinarima da je Sekretarijat dugo radio sa Fondom na tekstu ovog sporazuma da se pomoć Srbima u FBiH dodatno institucionalizuje.

On je istakao da se ovim poštuje Sporazum o specijalnim paralelnim vezama između Republike Srpske i Srbije koji je dat Dejtonskim mirovnim sporazumom, te Protokol o saradnji između Vlade AP Vojvodine i Vlade Republike Srpske koji je potpisan 2017. godine.

"Osim pomoći Srbima u FBiH, Sekretarijat i Fond od danas će zajedno raditi i razvijati saradnju u smislu unapređenja ljudskih kapaciteta, aplikacije za zajedničke projekte i razvijanje programa pomoći za izbjegla i raseljena lica u FBiH, Republici Srpskoj, AP Vojvodini", rekao je Aćić.

On je rekao da je potpisan i ugovor o sufinansiranju realizacije projekata održivog povratka za ovu godinu sa Udruženjem "Koordinacija Srba" Mostar, koji takođe, ima za cilj pružanje veće pomoći Srbima povratnicima u FBiH.

Aćić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost na ovaj ugovor, te iz sredstava budžetske rezerve izdvojila 150.000 KM i zadužila Republički sekretarijat da potpiše sporazum o sufinansiranju i realizacije Projekta održivog povratka za ovu godinu.

"Ovakva vrsta pomoći je neophodna zato što sa nivoa federalnih i kantonalnih institucija u FBiH Srbi povratnici ne dobijaju adekvatan nivo pomoći", istakao je Aćić.

Aćić je najavio da će Republički sekretarijat sličan sporazum uskoro potpisati sa Komesarijatom Vlade Srbije za izbjeglice, za čije je potpisivanje Vlada Republike Srpske dala saglasnost, a koji će, takođe, biti usmjeren za pomoć srpskim povratnicima u FBiH.

"Ovim sporazumom predviđen je značajan kontingent pomoći u poljoprivrednoj mehanizaciji i kućnim aparatima za Srbe povratnike u FBiH", istakao je Aćić.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Srbija-AP Vojvodina Duško Ćutilo rekao je novinarima da potpisani sporazum sa Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i migracije na neki način predstavlja još jedan korak u međusobnoj saradnji.

"Fokusirali smo se na to da zajednički pomognemo srpske povratničke sredine u FBiH. Na ovaj način želimo da uvežemo da više institucija zajedno realizuju projekte koji su od značaja za srpsku zajednicu u FBiH", istakao je Ćutilo.

On je rekao da će se kroz formiranje zajedničkog radnog tijela uvezati zahtjevi institucija i udruženja.

"Iduće sedmice obezbijedićemo jedan šleper stočne hrane za domaćinstva koja se bave stočarstvom u opštinama Bosanski Petrovac, Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo. Nakon toga, krenućemo u realizaciju i drugih projekata", istakao je Ćutilo.

Predsjednik Udruženja "Koordinacija Srba" Mostar Dušan Golo rekao je da će pomenuti iznos sredstava od 150.000 KM biti utrošen za objekte infrastrukture i škola, a ostatak na troškove kancelarije ovog udruženja.

Golo je podsjetio da srpska zajednica u Mostaru odavno ima saradnju sa Vladom Republike Srpske, ističući da Vlade Srpske i Srbije već dugo ulažu sredstva kako bi se poboljšao položaj srpskog naroda u tom gradu.

"To se odnosi na izgradnju povratničkih kuća, izgradnju tri doma kulture, te finansiranje manifestacija iz oblasti kulture", istakao je Golo.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u Mostaru, Golo je rekao da će se nakon osam godina konačno održati izbori u ovom gradu, gdje će Srbi imati mogućnost da preko svojih izabranih predstavnika utiču na svaku odluku koje donosi Gradsko vijeće.

Golo je zaključio da su Srbi u FBiH konstitutivan narod, ali da je problem što se taj dio Ustava FBiH ne sprovodi u praksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije