Društvo

Potpisan ugovor o saradnji između m:tel-a i K.P. "Vodovod" Gradiška

Potpisan ugovor o saradnji između m:tel-a i K.P. "Vodovod" Gradiška
Foto: N.N. | Potpisan ugovor o saradnji između m:tel-a i K.P. "Vodovod" Gradiška

Ugovor o saradnji između kompanije m:tel i Komunalnog preduzeća "Vodovod" Gradiška, kao rezultat javne nabavke, potpisan je danas, 23.juna, u poslovnoj zgradi kompanije m:tel u Banjaluci. Ovaj ugovor odnosi se na realizaciju sistema za daljinsko mjerenje potrošnje vode kod krajnjih korisnika, što predstavlja jedan od prvih komercijalnih IoT (Internet of Things) projekata u Bosni i Hercegovini.

Ugovor su potpisali gospođa Radmila Bojanić, izvršni direktor za marketing i prodaju kompanije m:tel, i gospodin Sandro Zeničanin, direktor K.P. "Vodovod" Gradiška.

Nakon uspješno okončanog pilot projekta, obezbijeđena je sva neophodna infrastruktura na području koje obuhvata više od 400 potrošača preduzeća K.P. "Vodovod". Sistem se zasniva na LoRaWAN infrastrukturi, sertifikovanim LoRa vodomjerima, te aplikativnom dijelu koji omogućava jednostavan monitoring potrošnje i detekciju eventualnih fizičkih gubitaka.

"Kompanija m:tel aktivno učestvuje u procesu digitalne transformacije našeg društva. Izgradili smo LoRaWAN infrastrukturu koja omogućava pružanje različitih IoT rješenja u cilju optimizacije raznih poslovnih i životnih procesa, uštede energije i poboljšanja kvaliteta života", istakla je Radmila Bojanić, izvršni direktor za marketing i prodaju kompanije m:tel, te dodala kako je ovaj projekat odličan primjer saradnje koji je doprinio rješavanju specifičnog problema kroz primjenu IoT tehnologije.

Sandro Zeničanin, direktor K.P. "Vodovod" Gradiška takođe je izrazio svoje zadovoljstvo saradnjom sa kompanijom m:tel. 

"Ovaj projekat koji realizujemo sa kompanijom m:tel omogućava kvalitetniji i pravovremen nadzor obuhvaćene vodovodne mreže, te niže troškove održavanja, kao i interakciju sa građanima", rekao je Zeničanin.

Kompanija m:tel će ovaj projekat realizovati u saradnji sa Blicnet d.o.o. Banja Luka, a ovo rješenje će biti potpuno integrisano sa informacionim sistemom "Vodovoda" i omogućiće automatizovano obavještavanje korisnika o potrošnji i potencijalnim alarmima.

Kako gradovi u BiH budu usvajali strategiju digitalizacije i izgradnje pametnog grada, kompanija m:tel je spremna da kroz saradnju sa javnim, poslovnim i akademskim sektorom doprinese rješavanju različitih specifičnih problema kroz primjenu LoRaWAN infrastrukture i IoT tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije