Društvo

Potpisan ugovor sa UNDP: Šest kuća za stradale u poplavma

Potpisan ugovor sa UNDP: Šest kuća za stradale u poplavma
Potpisan ugovor sa UNDP: Šest kuća za stradale u poplavma

BANJALUKA - Ugovore o osnivanju prava građenja bez naknade s pet odabranih korisnika kojima su kuće uništene u poplavama 2014. godine, a čiju gradnju će finansirati UNDP, potpisao je danas Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika.

U saradnji s Fondom solidarnosti za obnovu RS i UNDP-om, preuzeto je sprovođenje projekta s ciljem iznalaženja rješenja za trajno stambeno zbrinjavanja porodica čiji su domovi uništeni u klizištima i poplavama.

Projektom je predviđena izgradnja niza stambenih jedinica na lokacijama u lokalnim zajednicama u BiH za korisnike po principu "ključ u ruke".

Odabir korisnika su vršile lokalne zajednice, prema kriterijumima koje je utvrdio i potvrdio UNDP.

"Potpisivanjem ovog ugovora stečeni su uslovi za pokretanje procedure izdavanja odobrenja za građenje planiranih objekata. Korisnici postaju vlasnici objekata, koji će biti građeni na zemljištu za koje postoji građevinska dozvola", rekao je Amidžić.

U toku projekta predviđena je izgradnja šest stambenih jedinica na teritoriji grada. Pet ugovora je potpisano u petak, a šesti će biti potpisan naknadno.

Grad se obavezao da obezbijedi zemljište bez naknade za izgradnju stambenih jedinica, s kompletnom komunalnom infrastrukturom, osigura namjenska sredstva od 30.000 KM, za izgradnju temelja 5.000 KM po stambenoj jedinici, i obezbijedi sve relevantne dozvole i odobrenja za izgradnju stambenih jedinica.

UNDP se obavezao finansirati izgradnju stambenih jedinica, obezbijediti potrebnu projektnu dokumentaciju i odgovoran je za izbor izvođača radova i projektanta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije