Društvo

Potrebna bolja edukacija mladih o muškim bolestima

Potrebna bolja edukacija mladih o muškim bolestima
Foto: Facebook/Movember Banja Luka | Potrebna bolja edukacija mladih o muškim bolestima

BANJALUKA - Novembar je mjesec u kojem se obilježava "Movember" - mjesec muškog zdravlja, što u Banjaluci već tradicionalno radi neformalno Udruženja građana "Superbrke" i na taj način skreće pažnju na muške bolesti.

Cilj "Movembera" je, kako navode iz ovog udruženja, da se probudi svijest o muškim bolestima, ali i načinima prevencije.

"Mi kao i svake godine, u novembru imamo cijeli mjesec različite aktivnosti, a prvu koju realizujemo je u saradnji s organizacijom SaMSIC i Unijom studenata Republike Srpske, gdje u narednim sedmicama sprovodimo različite edukativne aktivnosti za brucoše Univerziteta u Banjaluci", kazao je "Nezavisne" Zoran Šišić, član neformalnog Udruženja građana "Supebrke".

Već 1. novembra, kako kažu, organizovaće kolektivno brijanje i sređivanjem brkova kod Delije The Barbera, kada će i ozvaničiti početak "Movembera".

"U planu je i takmičenje za najbrkove, gdje će priznanje nositi naziv 'Filijev brk', po našem prerano preminulom prijatelju i jednom od osnivača Filipu Jakovljeviću", rekao je Šišić.

Ističu da je veoma važno da se svakodnevno priča o ovom problemu, jer mladi još ne znaju dovoljno o tome.

"Možemo reći da smo se pomjerili s mrtve tačke, ali to ni izbliza nije dobro koliko bismo željeli. Dobili smo informaciju da na predavanju koje su organizovali studenti medicine za brucoše, a na kojem su postavili pitanje budućim doktorima da li znaju šta je 'Movember', od njih 80 niko nije podigao ruku", kazali su iz ovog udruženja.

To, kako ističu, dovoljno govori da treba da nastave s akcijom i da pričaju o ovom problemu cijele godine, a ne samo u novembru, što im je i bio jedan od ciljeva kada su osnovali udruženje.

Takođe, dodaju, planirali su i mnoge druge aktivnosti, koje zasad ne žele otkrivati.       

"Pozivamo sve da prate naše društvene mreže 'Movember Banjaluka' i da budu u toku svih dešavanja", kazali su iz Udruženja.

Studenti medicine će održati predavanja na Medicinskom, Mašinskom, Ekonomskom i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, teme će biti samopregled dojke, samopregled testisa, "Movember" i "Pink October", a cijela edukativna aktivnost je dio projekta "Zdravorast", koji podržava Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Ističu da ih je podržalo dosta partnera i prijatelja i ove godine kao što su Sber banka, CM, "Delta planet", "Podravka", "Lanaco", Odjeljenje onkologije UKC RS i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije