Društvo

Potrebna pravičnija raspodjela novca opštinama

Potrebna pravičnija raspodjela novca opštinama
Foto: Ustupljena fotografija | Potrebna pravičnija raspodjela novca opštinama

BANJALUKA - Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske, smatra da fokus rada nove vlade Srpske mora biti sa nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama, jer je polovina takvih.

Nakon konsultacija mandatara za sastav nove vlade Srpske Radovana Viškovića sa predstavnicima Saveza opština i gradova, Ćosić je danas rekao da su predložili mandataru da u prvih 100 dana rada razgovaraju sa kompletnom Vladom i ministrom finansija o tome kako poboljšati i ustabiliti finansijski položaj ovih opština.

On je dodao da Srpska ima i razvijene i izrazito razvijene lokalne zajednice zbog čega je potrebno pojačati kriterijume za raspodjelu sredstava od PDV-a i da se pokuša doći do pravednijeg modela koji bi možda nekome popravio položaj, a nekome umanjio finansijska davanja. Ćosić je rekao da je Savez podržao mandatara Viškovića i poželio mu puno uspjeha na budućoj poziciji premijera Srpske.

U okviru konsultacija za sastav nove vlade Srpske, Višković je razgovarao i sa rektorima univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu Radoslavom Gajaninom i Milanom Kulićem.

Tokom konsultacija, Višković je najavio da će buduća vlada nastaviti sa reformom sistema visokog obrazovanja i mjerama za dalju modernizaciju oba javna univerziteta, uključujući i intenzivna ulaganja u infrastrukturu i niz mjera za unapređenje studentskog standarda.

Takođe, naglašena je potreba usklađivanja studijskih programa sa potrebama tržišta rada, te ukazano da bi jedna od reformskih mjera mogla biti i osnivanje naučno istraživačkih centara u kojim bi bili angažovani najuspješniji studenti oba univerziteta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije