Društvo

Potrebno više govoriti o HIV-u

Potrebno više govoriti o HIV-u
Foto: Ustupljena fotografija | Potrebno više govoriti o HIV-u

BANJALUKA, BIJELJINA - Međunarodni dan borbe protiv HIV-a, 1. decembra, obilježen je u Republici Srpskoj, a tim povodom su učenici Medicinske škole iz Banjaluke održali predavanja na ovu temu i simbolično dijelili letke i crvene vrpce.

Tim gestom, prema riječima Nikoline Milišić, koordinatorke za praktičnu nastavu u ovoj školi, pokazuju solidarnost prema oboljelima.

"Djelujemo i na smanjenju stigme i diskrimacije oboljelih, a takođe skrećemo pažnju učenicima na opasnosti koje donosi rizično ponašanje, stavljajući akcenat na dominantan put prenošenja HIV infekcije nezaštićenim polnim odnosom", rekla je Milišićeva.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske poručili su da treba više govoriti o ovoj infekciji kako bi se smanjio broj oboljelih i umrlih od ove zarazne bolesti.

Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC RS, kazala je da je cilj podizanje svijesti o ovoj infekciji, odnosno da se poveća stopa testiranja i osavremene terapije liječenja oboljelih.

"To je i dalje neizlječiva bolest, ali se savremenom terapijom može jako dobro zaliječiti i držati pod kontrolom u smislu da se pacijentima omogući kvalitetan život i da dožive starost, što ranije nije bio slučaj", istakla je Verhazova.

U Bijeljini su lani, kako je kazala Aleksandra Radojčić, infektolog u bijeljinskoj Bolnici "Sveti vračevi", registrovani jedan importovani slučaj AIDS-a i tri novootkrivena slučaja HIV-a.

"Liječenja su započeta i lica se nalaze pod nadzorom Klinike za infektivne bolesti Banjaluka. Trenutno se na klinici liječi 69 ljudi od HIV-a i AIDS-a najsavremenijim terapijama", rekla je Radojčićeva.

Radojčićeva je navela da je lani u Srpskoj registrovano 14 HIV pozitivnih osoba i četiri slučaja AIDS-a.

Takođe, i aktivisti Opštinske organizacije Crvenog krsta u Kotor Varošu su organizovali info-punktove i građanima dijelili propagandni materijal, brošure, maske i informacije o ovoj bolesti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije