Društvo

Potukli se bivši borci i građani

Potukli se bivši borci i građani
Foto: Nedžad Uglješa | Potukli se bivši borci i građani

SARAJEVO - Demobilisani borci iz Federacije BiH danas su, u 13 sati, opet na sat vremena blokirali sve najznačajnije putne komunikacije u ovom entitetu, a tom prilikom došlo je do incidenta na graničnom prelazu Bijača između njih i građana.

Naime, do sukoba je došlo između pripadnika Udruženja "Zaboravljeni branitelji" sa građanima koji su čekali u koloni na pomenutom prelazu. Prvo je došlo do teških riječi i naguravanja. Nakon toga "radilo je" i kamenje, a sve se završilo fizičkim obračunom. U ovom incidentu bilo je povrijeđenih, a jedan od njih je predsjednik Udruženja "Zaboravljeni branitelji" Ljubuški Darinko Boto. Građanima su bivši borci poručili da ova populacija nije njihova adresa već vlast u Sarajevu, da bi se potom situacija smirila.

Do incidenta je došlo prilikom blokade petlje Šićki brod u Tuzli, kada se jedan od demobilisanih boraca htio zapaliti. Naime, on je oko sebe polio benzin iz kanistera i upaljačem prijetio da će se zapaliti. Na svu sreću, u tome su ga spriječile njegove kolege.

Borci su blokirali putne komunikacije, jer niko nije ispunio obećanje da se sjednica Doma naroda FBiH zakaže najdalje za danas. Jasenko Tufekčić, predsjednik Komisije koja radi na usaglašavanju Zakona o pravima demobilisanih boraca i dopredsjedavajući Doma naroda FBiH, sjednicu je zakazano za četvrtak.

Drago Grbavac, predsjednik Udruženja "Zaboravljeni branitelji", rekao je novinarima u Sarajevu da je cijela Federacije BiH talac jednog čovjeka - Jasenka Tufekčića. Poručio je da BiH nije "Tufekčićeva ćaćevina", već država svih građana.

"Jasenko Tufekčić je kriv što smo mi i vi ovdje. Ima privilegije koje nije zaslužio", rekao je Grbavac.

Bivši borci su poručili da su zbog neodgovornosti kolegija oba doma Parlamenta FBiH građani Federacije ponovo taoci njihove loše politike, a novinarima juče nisu željeli otkriti mjesto okupljanja, jer su ih optužili da sarađuju sa vlasti.

"Vi ne smijete da pišete o našim problemima i zahtjevima, kod vas je žestoka cenzura", poručili su novinarima demobilisani borci.

Hamza Krkalić, jedan od predstavnika demobilisanih boraca iz Federacije BiH, kazao je da borci više nemaju strpljenja i da ne vjeruju nikome, posebno ne vjeruju obećanjima Jasenka Tufekčića.

"Nama ulice nisu rješenje, mi smo došli s ulica. Ali vraćaju nas na ulicu", poručuje Krkalić.

Prije samih blokada novinarima se javio i Tufekčić, koji je rekao da je za četvrtak sazvao sjednicu tog tijela kako bi se riješio nesporazum.

Za "Nezavisne" je Tufekčić rekao da ne podliježe nikakvim ultimatumima te da je sjednicu zakazao kada je to bilo moguće.

"Iz stručnih službi Parlamenta FBiH su mi rekli da je najraniji termin četvrtak, u 14 sati, i da prije toga nije moguće. Ne znam šta je sporno je li utorak ili četvrtak. Svakako implementacija zakona ide od 1. januara 2019. godine", kazao je Tufekčić te najavio da će već naredne sedmice oba doma Parlamenta FBiH raspravljati o zakonu o pravima demobilisanih boraca, kada bi trebalo da se usaglase.

Zahvalio je borcima što su bili spremni za razgovore i za usaglašavanje teksta ovog zakona, te poručio da se sve radi kako bi njihovi zahtjevi bili ispoštovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije