Društvo

Potvrde ili knjižice na polugodištu, zbunjeni i roditelji i nastavnici u RS

Potvrde ili knjižice na polugodištu, zbunjeni i roditelji i nastavnici u RS
Foto: Pixabay | Potvrde ili knjižice na polugodištu, zbunjeni i roditelji i nastavnici u RS

BANJALUKA - Iako je zakonom predviđeno da se na kraju prvog polugodišta učenicima osnovnih škola u Republici Srpskoj daju potvrde sa podacima koji se generišu u elektronskom dnevniku, u samoj praksi stvorena je konfuzija pa su u nekim školama roditeljima već najavili da će biti potrebne đačke knjižice.

S druge strane, nadležni u školama s kojima su "Nezavisne novine" kontaktirale ističu da se postupa u skladu sa članom 175. stav 2. Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju da se učenicima na kraju prvog polugodišta izdaje uvjerenje o uspjehu učenika na polugodištu.

"Stvar je vrlo jednostavna, na kraju polugodišta učenicima se izdaju potvrde, a na kraju školske godine učenici donose knjižice", istakao je Miroslav Popržen, direktor OŠ "Sveti Sava" u Banjaluci i predsjednik Aktiva osnovnih škola banjalučke regije, za "Nezavisne novine", dodajući da, ipak, svaki učenik mora imati knjižicu od prvog razreda.

"Moguće je da je došlo do zabune među prosvjetnim radnicima, ali na kraju polugodišta biće izdate potvrde", kazao je on.

Dragiša Grmuša, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić" u banjalučkom naselju Lazarevo, istakao je za "Nezavisne novine" da još nisu zvanično pokrenuli ovo pitanje u školi.

"Kroz nekoliko dana mi ćemo postupiti po zakonu, u ovom trenutku ne znam na koji način je utvrđeno, ali kako zakon bude nalagao tako će se i postupati", istakao je on.

Aco Stojanović, pomoćnik direktora banjalučke Osnovne škole "Ivo Andrić", potvrdio je za "Nezavisne novine" da će se djeci izdati potvrde na kraju polugodišta.

"Redovno se ažuriraju podaci u elektronskom dnevniku te će biti predate potvrde svim učenicima i nema potrebe za knjižicama na kraju polugodišta", potvrdio je on.

Tatjana Vilendečić, direktorica banjalučke OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" Borik i područne škole Česma, istakla je da se od 1. do 5. razreda i dalje donose knjižice.

"Za učenike predmetne nastave će se davati uvjerenja, dok učenici nižih razreda moraju na kraju polugodišta donijeti knjižice", kazala je ona te dodala da je učenicima do 5. razreda potrebna knjižica i na kraju polugodišta, ali i na kraju školske godine.

Istakla je za "Nezavisne novine" da je 7. decembra stigao mejl gdje je objašnjeno da se učenicima na kraju polugodišta daje potvrda.

"Ta potvrda se može roditeljima poslati u elektronskoj formi i štampati na papiru, ali na polugodištu više nema popunjavanja knjižica", pojasnila je ona.

Kako je istakao jedan roditelj za "Nezavisne novine", prošle godine djeca su nosila knjižice u školu.

"Još učiteljica nije ništa rekla djeci, ali ja očekujem da će ponovo tražiti knjižice, a ukoliko to nije potrebno nadam se da će o tome obavijestiti roditelje", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije