Društvo

Povećan broj prijava nasilja u porodici

Povećan broj prijava nasilja u porodici
Foto: Ilustracija | Povećan broj prijava nasilja u porodici

BANJALUKA - U prvoj polovini tekuće godine evidentirana su 464 slučaja nasilja u porodici, dok je u istom periodu prošle godine taj broj iznosio 442 slučaja, što znači da je broj slučajeva nasilja u porodici povećan za 0,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kazali su za "Nezavisne novine" iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

 "U prvih šest mjeseci tekuće godine u Srpskoj su evidentirana 464 slučaja nasilja u porodici, u kojima je izvršeno 380 krivičnih djela, a u 84 slučaja su podneseni izvještaji tužilaštvima", navode iz MUP-a.

Kako ističu, i broj izvršilaca je takođe u porastu.

"U prvoj polovini godine nasilje je počinilo 480 lica nad 534 žrtve, dok je u istom periodu prošle godine nasilje počinilo 458 lica nad 536 žrtava", navode iz MUP-a.

Prema njihovim riječima, nadležnim tužilaštvima podneseno je 375 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 391 lica, što je, kako oni dodaju, 13,6 odsto više nego prethodne godine.

Kako za "Nezavisne" ističe psiholog Sonja Stančić, povećan broj prijavljenih slučajeva znači i to da se kod ljudi probudila svijest da nasilje ne treba da se trpi.

"Mi ne znamo koliko zapravo nasilja ima kod nas u našoj populaciji, mi samo znamo za ono koje je prijavljeno", kazala je Staničićeva.

Kako dodaje, dobro je što žrtve prepoznaju šta je nasilje i što ga konačno u većem broju prijavljuju.

"To znači da žrtve imaju određeno povjerenje u sistem i stiču svijest šta je sve nasilje u porodici i da se sama žrtva osjeća dovoljno osnaženo da može da prijavi nasilje", rekla je Stančićeva.

Podsjećamo, kako su "Nezavisne novine" nedavno pisale, u Srpskoj je povećan i broj slučajeva nasilja nad djecom.

Kako je tom prilikom kazala Maja Kovačević, koordinatorka "Plavog telefona", savjetodavne linije za djecu, u toku 2021. godine zaprimljene su 32 prijave sumnje na nasilje, od čega se 27 prijava odnosilo na nasilje nad djecom.

Kako kaže, najzastupljeniji oblici nasilja su emocionalno i fizičko zlostavljanje, maltretiranje te nasilje u porodici.

Iz Ombudsmana za djecu Republike Srpske su, pozivajući se na podatke MUP-a RS, kazali da je 2021. godine evidentirano 136 slučajeva nasilja nad djecom i među djecom. Od tog broja najviše slučajeva je bilo nasilje u porodici i to 75 slučajeva, zatim seksualno nasilje 41, vršnjačko nasilje 12 i nasilje putem informacionih tehnologija osam slučajeva.

"U posljednje vrijeme konstantno se povećava broj slučajeva nasilja nad djecom usljed zanemarivanja i nemarnog postupanja, odnosno propuštanja da se djetetu obezbijede uslovi za pravilan razvoj u svim oblastima, što dovodi do ugrožavanja djetetovog zdravlja, fizičkog, mentalnog, moralnog i društvenog razvoja", navode iz ove institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije