Društvo

Povećava se stepen sušenja šuma

Povećava se stepen sušenja šuma
Povećava se stepen sušenja šuma

BANJALUKA - Šume u Republici Srpskoj zauzimaju 51,7 odsto ukupne površine zemljišta, a zbog uticaja brojnih faktora povećava se stepen sušenja šuma u pojedinim područjima Srpske, rekla je Srni prodekan za naučnoistraživački rad na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Marijana Kapović Solomun.

Solomunova je istakla da je jedan od uzroka povećanog stepena sušenja šume problem klimatskih promjena.

"Povećanje srednje godišnje temperature vazduha, promjena količine padavina i sve češći ekstremni vremenski događaji negativno utiču na stanje šuma", rekla je Solomunova.

Ona je upozorila da negativan uticaj na stanje šuma imaju i šumski požari, a u pojedinim područjima i bespravne sječe.

"Generalno gledano možemo konstatovati da je u privrednim šumama u kojima se primjenjuju propisani sistemi gazdovanja, obnova šuma zadovoljavajuća", istakla je ona.

Posmatrano po vrstama drveća, najlošije stanje je sa hrastom, gdje su evidentni ozbiljni problemi u obnovi.

Solomunova je napomenula da Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" svake godine vrši pošumljavanja goleti, odnosno podizanje novih šuma na značajnim površinama.

"Zbog svojih funkcija koje vrši, šuma je najuniverzalniji ekološki sistem. U prošlosti čovjek je u šumi obezbjeđivao osnovne ljudske potrebe, pa se šume s pravom smatraju kolijevkom ljudske populacije", rekla je Solomunova.

Do početka industrijske revolucije, podsjetila je ona, šume je bilo u izobilju i nije im se pridavao poseban značaj, jer je smatrana vječnom i neuništivom, kao što se mislilo i o drugim prirodnim resursima.

Prema podacima Katastra šuma i šumskog zemljišta ukupna površina šuma i šumskog zemljišta Republike Srpske iznosi 1.282.412 hektara ili 51,7 odsto od ukupne površine Srpske.

U ukupnom šumskom fondu Republike Srpske najveće učešće, odnosno 50,2 odsto, imaju visoke šume sa prirodnom obnovom, koje imaju najveću vrijednost i u ekološkom i u ekonomskom pogledu.

Predstavnici Šumarskog fakulteta u Banjaluci danas će povodom 21. marta, Svjetskog dana šuma organizovati Dane otvorenih vrata za učenike srednjih škola, a u saradnji sa Savezom studenata tog fakulteta i upravom grada Banjaluka akciju pošumljavanja u Bulevaru srpske vojske.

U okviru obilježavanja Dana šuma, predstavnici Šumarskog fakulteta u saradnji sa Asocijacijom inženjera šumarstva "Eko forest", juče su zasadili drveće u dvorištu Osnovne škole "Branko Radičević". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije