Društvo

Povjerovao da će dobiti nagradu pa ostao bez novca

Povjerovao da će dobiti nagradu pa ostao bez novca
Foto: N.N. | Povjerovao da će dobiti nagradu pa ostao bez novca

BIHAĆ - Odjel kriminalističke policije MUP-a USK, pod nadzorom Tužilaštva USK provodi istragu protiv nepoznatog počinioca ili više njih zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo računalne prevare.

Ovo krivično djelo prijavio je E.M. iz Bihaća, koji je policiji rekao kako je preko aplikacije Viber dobio poruku s logom Raiffeisen banke sa broja telefona 061/510-987, u kojoj je obaviješten da je dobio nagradni bon ove banke u iznosu od 100 maraka, jer je njihov dugogodišnji klijent.

Također, u poruci je bila uputa da fotografiše i pošalje svoje lične podatke i bankovnu karticu, što je on i uradio. E.M. je potom pokušao da podigne na bankomatu novac sa svoga računa, što mu nije uspjelo, nakon čega se obratio u Poslovnicu Raiffeisen banke.

Tamo su mu saopštili kako je preko njegove bankovne kartice izvršeno 12 internet novčanih transakcija te da Raiffeisen banka nije organizator navedene nagradne igre i da je bankovna kartica zloupotrijebljena.

"Provođenjem daljih istražnih radnji od strane policijskih uprava sa područja Federacije BiH, dostavljene su informacije da su na njihovom području evidentirani slučajevi sa identičnim načinom izvršenja, gdje se nepoznati počinitelji putem društvene mreže Viber lažno predstavljaju, nakon čega putem poruke oštećena lica obavještavaju da su dobitnici lažne nagradne igre, a radi preuzimanja nagrade moraju dostaviti svoje lične podatke i fotografiju bankovne kartice", navode u MUP-u USK.

Policija obavještava građane da svoje lične podatke i fotografije ličnih dokumenata ne dijele, odnosno ne šalju putem društvenih mreža ili elektronske pošte, jer je jedini cilj izvršilaca od građana pribaviti lične podatke u svrhu zloupotrebe i sticanja protivpravne imovinske koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije