Društvo

Povoljna epidemiološka situacija u Srpskoj zatvara kovid i ARI ambulante

Povoljna epidemiološka situacija u Srpskoj zatvara kovid i ARI ambulante
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Povoljna epidemiološka situacija u Srpskoj zatvara kovid i ARI ambulante

​BANJALUKA, TREBINJE - Zbog manjeg broja osoba pozitivnih na virus korona i povoljnije epidemiološke situacije domovi zdravlja širom Srpske smanjili su broj kovid i ambulanti za akutne respiratorne infekcije (ARI), ali je umanjen i broj medicinskog osoblja koji je radio u ovim ambulantama, potvrdili su nam iz domova zdravlja.

Iz Doma zdravlja Banjaluka kažu da je s obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju, ali i na smanjen broj pacijenata u ARI i kovid ambulantama, Dom zdravlja u skladu sa trenutnim stanjem smanjio broj osoblja u ovim ambulantama.

"Za vrijeme pika pandemije u januaru i početkom februara u kovid ambulantama je radilo sedam timova porodične medicine, dok je sada broj timova smanjen na dva", kazala je Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka.

Ističe da je u ARI ambulantama broj timova postepeno smanjivan sa smanjenjem broja pacijenata.

"Prestala je s radom ARI ambulanta na Starčevici, a od juče je redukovan broj timova i u ARI ambulantama u objektu Poliklinike. Do sada su u smjeni radila po četiri tima, a od juče u ARI ambulantama u Poliklinici rade po tri tima u smjeni, odnosno ukupno šest timova dnevno", pojasnila je Stanetićeva.

Dodala je da smanjenje broja osoblja u ARI i kovid ambulantama omogućava veći broj timova u ambulantama porodične medicine za nekovid pacijente te, kako kaže, sada se ponovo rade sistematski i preventivni pregledi.

Bojana Paleksić Dokić, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina, kazala je u razgovoru za "Nezavisne novine" da su ranije ARI i kovid ambulante radile od sedam do 20 časova, ali da im je sada radno vrijeme od osam do 16 časova upravo zbog manjeg broja pacijenata.

"Imamo jako mali broj pregleda, ali i mali broj lica pozitivnih na kovid jer posljednjih dana bilježimo period povoljne epidemiološke situacije", kazala je Paleksić Dokićeva.

Iz Doma zdravlja Prijedor kazali su da su od juče promijenili režim rada jer se smiruje epidemiološka situacija pa će kovid i ambulante za akutne respiratorne infekcije (ARI) raditi samo u prvoj smjeni.

"Obje ambulante od danas rade od 7.30 do 15 časova, s tim da je za kovid ambulantu potrebno zakazati pregled", saopšteno je iz Doma zdravlja Prijedor.

Da su se stvorili uslovi da gotovo prekinu s radom kovid i ARI ambulante kaže i Bojan Subotić, direktor Doma zdravlja Prnjavor.

"Danas nemamo pozitivnih lica na kovid, i u prethodnim danima imali smo sporadične slučajeve, tako da ćemo u ovim ambulantama raditi po potrebi", kazao je Subotić.

Da je epidemiološka situacija jako povoljna, ali i da je jako malo testiranih, kao i pozitivnih lica na jugu Srpske kaže i Radovan Todorović, zamjenik direktora trebinjskog Doma zdravlja.

"Ipak, mi još nismo smanjivali broj ovih ambulanti, ali ni broj osoblja", kazao je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije