Društvo

Povoljni uslovi za vožnju, upozorenje na učestale odrone

Povoljni uslovi za vožnju, upozorenje na učestale odrone
Foto: N.N. | Povoljni uslovi za vožnju, upozorenje na učestale odrone

BANJALUKA - Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija po suvim kolovozima, uz povoljne uslove za vožnju.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na učestale odrone u usjecima i pored kamenih kosina, posebno na dionici puta Brod na Drini - granični prelaz Hum/Šćepan Polje, gdje je putnički saobraćaj otežan, a za teretna vozila obustavljen.

Iz BiHAMK-a upozoravaju na smanjenu vidljivost u jutarnjim časovima, zbog magle na području: Ključa, Sanskog Mosta, Doboja, Goražda i Trnova.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica-Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci.

Zbog radova, izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu Modriča jedan - Vukosavlje /Jakeš/ - Podnovlje - Šešlije - Johovac - Rudanka - Doboj - granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju dionice magistralnog puta Doboj - Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju izmijenjen je režim saobraćaja.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom trakom. Preporučuje se svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce.

Zbog radova izmijenjen je režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Tedin Han - granica Republike Srpske/FBiH /Križ/.

U toku je izgradnja kružne raskrsnice na magistralnom putu Klašnice - Laktaši u Laktašima, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznim putem kroz Laktaše.

Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto-put, iz pravca Gradiške na petlju Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke vozila kod Hotela "Ćubić", iz pravca Prnjavora na petlju Drugovići, a iz pravca Srpca na petlju Laktaši.

Iz AMS preporučuju vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put "Deveti januar" i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Na dionicima puta međuentitetska linija Stanić Rijeka - Doboj - granični prelaz Brod, međuentitetska linija Ledenice - Modriča - Johovac - auto-put -Banjaluka - Manjača - međuentitetska linija Velečevo i međuentitetska linija Ledenice - Crkvine - Doboj - međuentitetska linija Karuše kreće se prevoz vangabaritnog tereta.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš-Obodnik.

U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš - Kneževo, u mjestu Živinice, pa su radnim danima u vremenu od 7.00 do 17.00 časova povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Ukrina-Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na putu i 2. mostu, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona preko nadvožnjaka na dionici magistralnog puta Klašnice dva - Šargovac u mjestu Trn.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Zbog izgradnje priključaka za benzinsku pumpu, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka jedan - Banjaluka dva /Krajiških brigada/. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija i njeno poštovanje je obavezno.

Na auto-putu A-1 u FBiH saobraća se usporeno zbog izvođenja radova na petljama Kakanj i Visoko, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

U toku su radovi u tunelu "Crnaja" na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. Od 23.00 do 4.30 časova na ovoj dionici saobraćaj se obustavlja.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je i dalje obustavljen zbog radova u tunelu "Jasen". Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona /sa izuzetkom autobusa/ usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na graničnim prelazima nema dužih čekanja.

Na prelazu Metaljka /Čajniče-Pljevlja/ moguć je prelazak granice od 7.00 do 19.00 časova.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

BiH je otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan "pi-si-ar" test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije