Društvo

Povoljni uslovi za vožnju

Povoljni uslovi za vožnju
Foto: Pixabay | Povoljni uslovi za vožnju

BANJALUKA - Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ovog jutra saobraćaj se odvija po pretežno suvim kolovozima, uz povoljne uslove za vožnju, dok je pojačana frekvencija vozila na graničnim prelazima Gradiška, Brod i Orašje, na izlazu iz BiH.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja, za sada, nisu duža od 30 minuta, dok je zbog bezbjednosnih razloga zatvoren saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske skreću pažnju na mogućnost sitnijih odrona kamenja i zemlje na kolovoz na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina.

U toku su radovi na izgradnji i sprovođenju privremenog sistema naplate putarine na autoputu "9. januar" Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema (ITS) na autoputu Gradiška-Banjaluka, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na istom autoputu, zbog izgradnje naplatne stanice "Čatrnja" izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku je izgradnja Male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo.

U toku je rekonstrukcija vodovodne mreže na dionici magistralnog puta Bileća-Podosoje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku je deminiranje na radilištu "Klakari Donji osam, 13 i 14", opština Brod, zbog čega su najavljene privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u vremenu od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Modriča jedan-Modriča dva, kao i na dionici regionalnog puta Bušletić-Modriča dva zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju tih puteva i Tarevačke ulice, dok je dionica Modriča dva-granica Republike Srpske /Ždreban/ zatvorena za saobraćaj u zoni izvođenja radova, a vozila se preusmjeravaju kroz ulice Vojvode Putnika i Dositeja Obradovića.

Na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac zbog izgradnje priključne saobraćajnice za naselje Zalužani, saobraća se jednom trakom.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš.

Zbog radova izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja i na dionicama magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac i Čelinac-Kotor Varoš.

Saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom i regulisan je privremenom signalizacijom.

U toku je sanacija klizišta na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

U toku je izgradnja trotoara na regionalnom putu Derviši-Klašnice dva /Put srpskih branilaca i 16. Krajiške narodno-oslobodilačke brigade u Banjaluci/, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Zbog izgradnje pješačke staze, na dionici regionalnog puta Obudovac-Lončari najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja, uz postavljenu signalizaciju.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog klizišta u rejonu Čelića.

Zbog radova usporeno se saobraća i na putu Teslić-Karuše, na području Federacije BiH.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

 

Na području Federacije BiH za saobraćaj će biti zatvorene desne tunelske cijevi auto-puta u smjeru Lepenica-Tarčin zbog redovnog servisiranja tunela "Vis", "25. novembar" i "Grab".

Za vrijeme radova saobraćaj će biti preusmjeravan na lijevu kolovoznu traku i odvijaće se u dvosmjernom režimu.

U toku su radovi na vijaduktu "Bojnik" na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Sarajevo sjever, gdje se do kraja mjeseca saobraća usporeno, jednom trakom.

Zbog radova u tunelu "Vranduk dva" na magistralnom putu Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Tokom dana zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici formiraju se duže kolone u oba smjera.

Na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno obustavljen je saobraćaj zbog rekonstrukcije mosta na ulazu u Bugojno.

Za vrijeme radova putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija. Teretna vozila teža od sedam tona ukupne mase, kao i do sada, koriste putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Tarčin-Konjic u Bradini, Ustiprača-Goražde, Semizovac-Vogošća, na ulazu u Vogošću, na dionici kroz Neum, na ulazu u Ključ, na putu Kladanj-Podpaklenik i na raskrsnici magistralnih puteva u Tasovčićima. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije