Društvo

Povratak turista u BiH liječi posljedice pandemije

Povratak turista u BiH liječi posljedice pandemije
Foto: Nedžad Uglješa | Povratak turista u BiH liječi posljedice pandemije

BANJALUKA, SARAJEVO, TREBINJE - Turizam u BiH polako se oporavlja od posljedica pandemije, o čemu svjedoče i podaci da su od januara do jula tekuće godine turisti ostvarili 460.653 posjete, što je više za 76,9 odsto, te 1.093.239 noćenja, što je više za 70,4 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, broj noćenja domaćih turista veći je za 76,4 odsto, dok je broj noćenja stranih turista veći za 64,2 odsto u odnosu na isti period lani.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske...

Kada je u pitanju ono što zadaje glavobolje turističkom sektoru, osim problema uzrokovanih pandemijom, veliki problem turizmu BiH predstavlja i vizni režim, zbog čega je potrebno pojednostaviti i olakšati dobijanje viza državljanima zemalja kojima su one potrebne, a koji su pokazali interesovanje za destinacije u BiH.

Poručeno je ovo iz Spoljnotrgovinske komore BiH povodom obilježavanja 27. septembra, Svjetskog dana turizma, gdje su juče zvanično promovisali online finansijski direktorijum namijenjen turističkom sektoru u BiH, koji je sveobuhvatni dokument sa informacijama o dostupnim izvorima finansiranja za ovaj sektor. Online finansijski direktorijum je pokrenuo USAID-ov Projekat razvoja održivog turizma u BiH.

"Poznato nam je da je turistička industrija u BiH doživjela značajan rast posljednjih godina kada govorimo o broju turističkih dolazaka i noćenjima. U 2019. godini broj turističkih dolazaka bio je veći za 25,6 odsto nego u 2017. godini. Pandemija je zaustavila taj pozitivni trend, gdje smo bili svjedoci uvođenja mnogih ograničenja u putovanjima i uopšte u kretanju ljudi", navodi se u saopštenju i ističe da je u ovoj godini došlo do ublažavanja mjera i sporijeg oporavka turizma.

Dragan Bogdanić, predsjednik Grupacije za turizam i ugostiteljstvo pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, rekao je da su prethodne dvije godine bile pune izazova za turističku branšu, a da ga raduje činjenica da je ovaj sektor doživio određeni oporavak u odnosu na prošlu godinu.

Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma RS, navela je da je za sedam mjeseci ove godine u Srpskoj zabilježeno 60 odsto više posjeta turista nego lani i da to ukazuje da će Srpska pronaći način da prevaziđe i sanira posljedice izazvane pandemijom.

Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije RS, rekao je da su u okviru obilježavanja Svjetskog dana turizma pripremili izložbu fotografija turističkih destinacija Srpske, kao i projekat "Digitalno putovanje kroz Srpsku".

Vladimir Tadić, autor izložbe fotografija i promotivnog videa, rekao je da je okosnica njegovog rada želja da prikaže predjele Srpske u kojima gotovo da i nema života, ali i one koji su posjećeni.

A jedan od gradova koji posebno mami turiste je Trebinje, gdje je ova ljetna sezona zabilježena kao rekordna otkako postoji evidencija, a u prvih osam mjeseci registrovano je oko 67.000 noćenja u gradu.

Ovo je povodom Svjetskog dana turizma rečeno na radnom sastanku predstavnika grada i Turističke organizacije Trebinja sa predstavnicima obrazovnih ustanova ovog grada koje pripremaju i profilišu kadrove za oblast turizma.

Na sastanku je zaključeno da se, i pored dosadašnje dobre saradnje grada Trebinja, Turističke organizacije i Srednje turističke škole, kao i Visoke škole za turizam i hotelijerstvo u Trebinju, ta saradnja i dalje intenzivira.

Svjetski dan turizma u Trebinju obilježen je dodatnim dvodnevnim sadržajima prilagođenim za sve uzraste, gdje su najmlađi obišli "Grad sunca" uz prikladne sadržaje za djecu iz vrtića, organizovan je i dan otvorenih vrata u Muzeju Hercegovine i Turističkom info-centru za učenike završnih razreda Turističke škole. Lokalni muzičari organizovali su i poklon-koncert u Dučićevoj ulici, a organizovana je i nagradna igra putem društvenih mreža.

Edita Đapo, federalna ministarka ekologije i turizma, ocijenila je, povodom Svjetskog dana turizma, čiji je ovogodišnji slogan inkluzivni rast, da treba više pažnje posvetiti zapošljavanju mladih i žena u turističkom sektoru, kao i lica sa posebnim potrebama i pripadnika etničkih manjina.

Igor Ikonić, v.d. direktora Turističke organizacije "Jahorina" grada Istočno Sarajevo, rekao je da je turizam strateška privredna grana i da predstavlja značajan segment kompletnog razvoja grada Istočno Sarajevo, zahvaljujući turističkim potencijalima Jahorine, Ravne planine, Brusa na Trebeviću, izvorišta Paljanske i Mokranske Miljacke, te Novakove i pećine Orlovača na Romaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije