Društvo

Pratite nas na Google news

Povratnici strahuju da će "Lipa" prerasti u migrantsko naselje

Povratnici strahuju da će "Lipa" prerasti u migrantsko naselje
Foto: Arhiva/Ilustracija | Povratnici strahuju da će "Lipa" prerasti u migrantsko naselje
N.N.

BOSANSKI PETROVAC - Dolaskom proljeća i toplijih dana očekuje se i veći priliv migranata u privremeni prihvatni kamp "Lipa", gdje se već postavlja više šatora i kontejnera za smještaj, a potencijalno pojačano prisustvo migranata zabrinulo je povratnike u Bosanskom Petrovcu.

Kako su potvrdili "Glasu Srpske" iz Službe za poslove sa strancima u "Lipi" trenutno boravi 750 migranata, a u saradnji sa pripadnicima MUP-a Unsko-sanskog kantona planiraju da nastave sa aktivnostima smještaja migranata koji su boravili u napuštenim objektima.

"U akciji Službe i MUP-a USK 24. februara u napuštenim objektima u Bihaću pronađeno je 168 migranata i oni su smješteni u centar 'Lipa'. Te aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu", rekli su kratko iz Službe.

Nakon što je delegacija Međunarodne organizacije za migracije (IOM) krajem decembra povukla svoje osoblje koje je osam mjeseci bilo servis migrantima, došlo je do požara u kojem su izgorjela četiri šatora.

Dva mjeseca nakon požara u kampu "Lipa" postavljeni su novi šatori, a u toku je postavljanje kontejnera i mještani strahuju da će centar prerasti u migrantsko naselje. U samom centru postoji i šator za socijalne aktivnosti, a koji se, između ostalog, koristi i za obavljanje vjerskih obreda. 

Predsjednik Udruženja "Povratnici" Nemanja Davidović rekao je za "Glas Srpske" da se umjesto rješavanja krize ovaj prostor dodatno proširuje, te da među povratnicima vlada strah od velikog broja migranata koji tu borave.

"Dolaskom lijepih dana samo će ih još više dolaziti i niko ne može da predvidi koliki će to biti broj. Mi nismo zadovoljni što su oni tu, što se kamp širi i nismo zadovoljni što nas niko ne sluša. Ovo nije rješenje migrantske krize, ovo je samo produbljivanje", rekao je Davidović.

Hranu i higijenske proizvode migrantima trenutno obezbjeđuje Crveni krst iz Bihaća, a oni nisu htjeli detaljnije da komentarišu situaciju i samo su kratko potvrdili za naš list da se oni bave logistikom u kampu.

"Mi vodimo računa o svemu što se tiče ishrane, obuće, odjeće i svemu ostalome u saradnji sa donatorima. O svemu ostalom odgovore treba potražiti od državnih institucija", rekli su kratko iz Crvenog krsta.

O stanju u migrantskom kampu "Lipa" nije želio da govori ni gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

"Situacija u Bihaću ide u boljem pravcu i više detalja ne mogu da kažem", kratak je bio Fazlić.

Da će dolaskom ljepšeg vremena biti sve više migranata na ulicama Bihaća nedavno su potvrdili iz Policije USK iz koje su istakli da to podrazumijeva i značajno povećanje obima poslova policijskih službenika.

Šuga

Improvizovano šatorsko naselje koje trenutno postoji u migrantskom kampu "Lipa" podrazumijeva i improvizovano održavanje lične higijene, zbog čega se često javlja veći broj slučajeva šuge.

Zbog toga je Dom zdravlja Bihać sredinom mjeseca obavio dezinfekciju šatora, a korisnicima su podijeljene posteljine i odjeća.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Marketing tim / 23.04.2021 09:08

Član uprave Central osiguranja d.d. Željko Pervan danas je u Sarajevu potpisao dvogodišnji ugovor s najboljom bosanskohercegovačkom plivačicom Lanom Pudar, a koja ovim ugovorom postaje novo zaštitno lice poduzeća.

Central osiguranja d.d. | Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje već tradicionalno, osim kulturnih i ostalih društvenih događaja, sponzorira razne sportske kolektive i pojedince širom Bosne i Hercegovine, bili oni profesionalni, amaterski ili rekreacijski. Takav vid podrške daje izrazit značaj razvoju zajednice, lokalnih sportskih klubova i pojedinaca.

„Upornost, trud i talent mlade Lane Pudar, njene obitelji i trenera su osigurali vrhunske rezultate. Čast nam je pružiti podršku tako pozitivnoj ljudskoj i sportskoj priči, a koja može biti samo inspiracija mladima i društvu općenito. Uspjeh i izvrsnost su vrijednosti kojima se u svom poslovanju vodi i Central osiguranje“, izjavio je član uprave društva Željko Pervan.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Lana Pudar će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ljetnim Olimpijskim igrama 2021. godine u Tokiju. Do igara će se posvetiti pripremama u svjetskim plivačkim centrima i sudjelovati na raznim poznatim svjetskim natjecanjima. 

„Zahvaljujem se Central osiguranju  što je prepoznao moj trud i moje rezultate koje sam postigla u prethodnom razdoblju. U plivanju kao i u osiguranju, nikada se ne smijemo oslanjati na sreću, već isključivo na kvalitetan i predan rad. Mislim da je upravo to osnovna poveznica koja spaja Central osiguranje kao jednog od lidera na tržištu osiguranja u BiH i sportaše koje postižu vrhunske rezultate. Za mlade ljude podrška jedne ovako velike kompanije mi znači puno i daje mi sigurnost i mir pred sve ove nastupe. Vjerujem da ćemo u idućem periodu zajednički ostvariti velike uspjehe“, izjavila je Lana Pudar.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje svoje resurse usmjerava u razvoj novih procesa i ponuda, a Lana je prepoznata kao netko tko će na najbolji način predstavljati sve ono što Central osiguranje predstavlja i čemu teži u svom poslovanju i djelovanju u široj društvenoj zajednici.

Najčitanije