Društvo

Povratnicima bratu i sestri vrijedna donacija

Povratnicima bratu i sestri vrijedna donacija
Foto: N.N. | Povratnicima bratu i sestri vrijedna donacija

SANSKI MOST - Članovi Zavičajnog udruženja Sanjana "Grmeč", čije je sjedište u Banjaluci, uručili su značajnu materijalnu pomoć bratu i sestri, Miodragu i Dušanki Jagodić, koji žive teškim životom u selu Podovi, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, te im na taj način uljepšali vaskršnje praznike.

Prema riječima predsjednice ovog udruženja Aleksandre Ribić, za tešku životnu sudbinu brata i sestre saznali su nakon pisanja "Nezavisnih", te su potom odlučili da im pomognu.

"Jagodićima smo kupili i uručili novi šporet, frižider, veliku bačvu za vodu, kao i pakete s prehrambenim i hemijskim potrepštinama. U akciji je sudjelovao veliki broj naših članova, koji su organizirali i prevoz kupljenih stvari i ovim putem svima zahvaljujemo. Osmijesi na licima Miodraga i Dušanke naša su najveća nagrada", istakla je Ribićeva.

Prema njenim riječima, pomenuto udruženje okuplja Sanjane koji trenutno žive na prostoru Republike Srpske i inostranstva i veoma je aktivno kada se radi o pomoći povratnicima u zavičaj, a u prošlosti su organizirali brojne akcije čišćenja i uređenja podgrmečkih sela.

Podsjetimo, "Nezavisne" su prije dvije sedmice objavile priču o bratu i sestri, povratnicima, koji žive u krajnjem siromaštvu boreći se s bolešću i teškim životnim problemima. Inače, radi se o osobama s duševnim poteškoćama o kojima nema ko da brine, a preživljavaju od skromne novčane pomoći koju ionako neredovno dobijaju, a komšije i dobri ljudi im ponekad pomažu u hrani i svakodnevnim potrepštinama.

Brat i sestra se nikada nisu ženili ili udavali i od malih nogu žive skupa. Njihov skromni dom je kućica izgrađena sredstvima međunarodnih humanitarnih organizacija, u kojoj stanuju lišeni elementarnih životnih uslova.

Unutrašnjost kuće je potpuno neuređena, zidovi su od gole cigle i nenabačeni, a betonski podovi prekriveni vlagom. Kuća nema sanitarni čvor niti vodosnabdijevanje, pa brat i sestra, koji su i narušenog zdravlja, vodu donose s obližnjeg izvorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije