Društvo

Povratnik u Drvar: Bilo je straha, ali je pobijedila želja za ostankom

Povratnik u Drvar: Bilo je straha, ali je pobijedila želja za ostankom
Foto: N.N. | Povratnik u Drvar: Bilo je straha, ali je pobijedila želja za ostankom

DRVAR - Starina Mladen Miljević, danas devedesetdvogodišnjak iz Drvara, bio je među prvim Srbima koji su se vratili na svoja ognjišta poslije šest godina izbjeglištva tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Miljević je na početku rata 1992. godine sa suprugom Drajom otišao kod sina u Banjaluku, a potom za Prnjavor.

Sa prvim povratnicima 1998. godine starina se vraća u Drvar, prvo u supruginu rodnu kuću, a potom na svoje ognjište.

Ovaj devedesetdvogodišnjak ispričao je Srni da su u njegovoj kući živjeli neki ljudi iz centralne BiH, pa je tek nakon što su oni izašli mogao da ponovo dođe na svoje.

Miljević napominje da su prve povratnike zastrašivali, provocirali i tjerali pripadnici hrvatskog naroda.

"Kada sam se vratio u Drvar bilo je straha, ali želja za ostankom na ognjištu u zavičaju bila je jača. Nisu nas mogli pobijediti", ističe starina iz Drvara.

On napominje da je, kako je vrijeme odmicalo, bilo mirnije, ali da mu je supruga od stresa oboljela i umrla.

"Vratio sam se na ognjište, ali zbog velikog stresa moja Draja pada u šećernu komu i umire. Ostao sam sam. Radio sam baštu, hranio živinu, bio sam sam, kuća je bila na mojim leđima", priča Miljević.

On navodi kako kod ljekara nije bio do januara ove godine, te da je zbog aritmije morao da počne da uzima i terapiju. Posljednje dvije godine, kako kaže, slabije se i kreće.

"O meni brine sin Goran, nisam sam. Mlađi sin se upokojio prošle jeseni... Teške su ovo godine, svaka mi je teža i teža. Ali, ovo je moje, ovdje sam svoj na svome, nikome ne smetam, zato kažem da je u mom Drvaru najljepše", govori Miljević.

Miljević je preživio i Drugi svjetski rat, koji ga je zatekao u školskoj klupi. On se 1943. godine kao dječak od 13 godina pridružio Drugoj krajiškoj brigadi.

Prisjećajući se ratnih strahota iz tog perioda, Miljević je ispričao kako se na Šator planini u zimu 1943. godine ostao sam, te kako se borio da preživi i u svemu tome je zaradio i promrzline.

Rat je dočekao u narodno-oslobodilačkom odboru, a po njegovom završetku nastavio je da izučava bravarski zanat.

"Zatim sam otišao u Lajkovac u školu za mašinovođe. Nakon školovanja zaposlio sam se u željeznice FNRJ, radio sam u ŽTP Sarajevo, stanica Drvar", prisjeća se Miljević, koji je kasnije radio i kao pripadnik uprave državne bezbjednosti pri željeznici, ali je po njenom ukidanju odlučio da se vrati u Drvar i povuče iz službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije