Društvo

Poziv građanima RS da ne plaćaju TV pretplatu?

Poziv građanima RS da ne plaćaju TV pretplatu?
Poziv građanima RS da ne plaćaju TV pretplatu?

BANJALUKA - Narodna skupština RS na sutrašnjoj posebnoj sjednici mogla bi javno pozvati građane da ne plaćaju RTV taksu, što je u ovom trenutku jedini sprovodiv način da se iz RS ne finansiraju javni mediji u FBiH.

Naime, Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon sastanka sa zvaničnicima RS u zajedničkim institucijama BiH poručio je da očekuje da jedan od zaključaka posebne sjednice bude da se ne plaća RTV taksa.

Kako su istakli mnogi učesnici ovog sastanka, tokom blokade parlamenta BiH, televizija BHT 1, iako treba da odražava mišljenje svih u BiH, pozivala je građane RS na proteste i delegitimaciju predstavnika Srba u zajedničkim institucijama.

Inače, poziv građanima da ne plaćaju RTV taksu je i najbezbolniji način pod uslovom da se u međuvremenu iznađu sredstva za RTRS i da se izmijeni Zakon o izvršnom postupku RS, kako se ne bi dešavalo da oni koji ne plaćaju budu utuživani.

U FBiH građani masovno ne plaćaju ovu taksu, posebno Hrvati, koji već godinama traže svoj kanal i nemaju nikakve posljedice zbog neplaćanja, što, pak, nije slučaj u RS.

Drugi način, ali malo vjerovatan i gotovo nesprovodiv u djelo je mijenjanje zakona na državnom nivou, na što sasvim sigurno predstavnici Bošnjaka neće pristati.

Konačnu riječ i jasno preciziran zaključak o RTV taksi daće poslanici parlamenta RS na vanrednoj sjednici, koja je sazvana zbog talačke krize u Sarajevu, a koja se održava sutra u Banjaluci.

"Pozivanje građana da ne plaćaju taksu i mijenjanje zakona na nivou BiH su načini da se dođe do toga da građani RS ne finansiraju emitere u FBiH. Ne radi se o rušenju Javnog RTV sistema i mi ne pozivamo na rušenje već samo da se uredi pitanje finansiranja", rekao je Petar Kunić, poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije.

Potpuno je nerealno da se ukine plaćanje RTV takse u RS, smatra Agović

Kunić je istakao da javni servisi moraju izraziti interese svih građana, a ne samo jednog dijela javnosti.

"Građani RS su najredovnije platiše kada je u pitanju RTV pretplata, a samo mali dio novca se ponovo vrati u RS i to treba riješiti. Postoje procedure i pravila kako se to može uraditi", kazao je Kunić.

Javni RTV sistem u BiH sastavljen je od BHT-a, RTRS i FTV-a.

Od novca prikupljenog od RTV takse 50 odsto od ukupnog iznosa pripada BHT-u, a po 25 odsto entitetskim emiterima (RTRS i FTV).

Cijena RTV pretplate u BiH trenutno iznosi 7,5 KM.

U Ministarstvu prometa i komunikacija BiH kažu da ukidanje plaćanja RTV takse nije realno i da bi došlo do toga, mora da dođe do izmjena nekoliko zakona koji regulišu tu oblast.

Mehmed Agović, savjetnik Damira Hadžića, ministra transporta i komunikacija BiH i bivši direktor BHT-a, kaže da je RTV taksa regulisana zakonom koji se odnosi i na RS, koja u tom dijelu ne može samostalno da odlučuje i reguliše pitanja vezana za Javni RTV sistem.

"Primarno je da aktuelna zakonska regulativa u Javnom servisu ne poznaje mogućnost da se ne plaća RTV taksa. U ovom trenutku potpuno je nerealno da se ukine plaćanje RTV takse u RS i pretpostavka za to bi bila da se ukine kompletna zakonska regulativa u tom dijelu i donese nova. To podrazumijeva vrlo radikalne promjene i ko zna kako bi to išlo i kako bi se završilo", kazao je Agović.

On naglašava da u slučaju mijenjana regulativa u Javnom RTV sistemu podrazumijeva i dijalog sa Evropskom unijom, gdje je praksa sasvim drugačija.

 

Raspodjela

50 odsto BHT

25 odsto FTV

25 odsto RTRS

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije