Društvo

Poziv medicinskom kadru da se javi u Bolnicu Trebinje

Poziv medicinskom kadru da se javi u Bolnicu Trebinje
Foto: Vesna Duka | Poziv medicinskom kadru da se javi u Bolnicu Trebinje

TREBINJE - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, koji je boravio u radnoj posjeti Trebinju, izrazio je zadovoljstvo zbog dinamike izgradnje nove bolnice u ovom gradu, jer se sve odvija u skladu sa ugovorom koji je potpisan.

"Ova dinamika, prema kojoj će cjelokupan objekat biti zatvoren adekvatnim otvorima u januaru iduće godine jesu rokovi koji su u skladu sa planiranim, pa očekujem da sve bude i završeno u skladu sa ugovorom, a to je 30 mjeseci od potpisivanja, što je druga polovina 2025. godine", istakao je Šeranić.

On je potvrdio da će Vlada Republike Srpske ispuniti sve obaveze prema izgradnji ovog objekta, te da će finansijska sredstva biti predviđena i budžetom Republike Srpske za 2024. godinu.

"Ono što je još važno jeste da su radnici posvećeni, a na nadležnima je da planiraju dalje aktivnosti na završetku ovog projekta", dodao je Šeranić, napominjući da se tema sastanka u Gradskoj upravi sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem odnosila na logističke stvari koje treba da se obezbijede, poput dovoda struje, vode, kanalizacije i slično.

Infrastruktura se, kako je potvrdio i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, prati u skladu sa sporazumom koji je ranije potpisan sa Vladom i resornim ministarstvom.

"Grad Trebinje je prema Ministarstvu uputio zahtjev da se sagledaju obaveze za 2024. godinu, kako bismo planirali sredstva u lokalnom budžetu i sagledali da eventualno nismo nešto zajednički propustili, što smo prekontrolisali i na ovom sastanku", kazao je Ćurić.

On je pojasnio da će sva infrastruktura neophodna za bolnicu u potpunosti pratiti objekat, a do sada su realizovani renta, troškovi uređenja, urađeno je i pretvaranje zemljišta, a dogovoreno je da u izgradnji komunalne infrastrukture grad i resorno ministarstvo učestvuju sa po 50 odsto.

"Još se radi projektna dokumentacija koja će dati tačnije informacije u vezi s pitanjem rješenja i cijene završetka cjelokupne infrastrukture, što očekujemo da se završi tokom ovog mjeseca, kako bismo mogli da obezbijedimo potrebna materijalna sredstva i od strane grada i od strane Ministarstva", pojasnio je Ćurić.

Nedeljko Lambeta, direktor Bolnice Trebinje, istakao je da će ova zdravstvena ustanova za novu bolnicu obezbijediti i adekvatan medicinski kadar i to jednim dijelom sopstvenim finansiranjem školovanja, ili putem konkursa koji su već raspisani ili će biti u budućnosti.

"Prije dvije godine u trebinjskoj bolnici bilo je oko 50 doktora, a plan je da već u prvoj polovini 2024. godine imamo preko 100, ali se intenzivno rade edukacije i sa srednjim medicinskim kadrom i konkurs za određene kadrove je u toku", pojasnio je Lambeta.

Napominjući da se u narednom periodu završava statut i nova sistematizacija, on je kazao da je za novi objekat, odnosno, za radiologiju i angio salu dogovoreno da postojeći kadar već kreće na edukaciju.

"Cilj nam je da imamo dovoljno kadrova da bi naša nova bolnica bila lider u regionu u pružanju brojnih medicinskih usluga", dodao je Lambeta, pozivajući sve svršene studente medicine iz Trebinja i Hercegovine, ali i srednji medicinski kadar da se jave menadžmentu bolnice kako bi svoju karijeru gradili u novom, savremenom objektu u Trebinju.

Nova bolnica u Trebinju biće izgrađena u naselju Pridvorci, a ukupna vrijednost projektovanja, izgradnje i opremanja ove zdravstvene ustanove po principu "ključ u ruke" iznosi 128.448.448 KM sa PDV-om i podrazumijevaće kompleks sa oko 41.080 metara kvadratnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije