Društvo

Pozivaju vozače na proteste zbog rasta cijena goriva

Pozivaju vozače na proteste zbog rasta cijena goriva
Foto: Ilustracija | Pozivaju vozače na proteste zbog rasta cijena goriva

BANJALUKA - Poziv na protest zbog rasta cijena goriva u BiH širi se društvenim mrežama, dok s druge strane stručnjaci smatraju da ovakav vid građanske neposlušnosti u ovom trenutku neće imati nikakvog efekta.

"Planiramo da se od 10. juna zaustavlja saobraćaj u znak protesta zbog cijena goriva u BiH. Pravimo zastoj na sat svakog dana u 17 h od 10. juna pa nadalje, sve dok se cijene goriva u BiH ne smanje", stoji u jednoj od objava na društvenim mrežama.

Poziv na zastoj građanima BiH stigao je i od Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, gdje se navodi da bi 10. juna svi građani BiH, koji su, kako kažu, protiv poskupljenja goriva, trebalo da zastanu gdje god da se nalaze, a najbolje bi bilo na glavnim ulicama.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kazao je da je bilo kakva reakcija pogrešno tempirana i usmjerena na posljednje poskupljenje, koje je, kako kaže, zaista podstaknuto globalnim kretanjima.

"Ključni problem previsoke cijene goriva nastao je upravo kod nas, ali mnogo ranije, i tada je trebalo odlučno reagovati i spriječiti ga dok je javni pritisak mogao dati rezultat, a riječ je o neopravdanom, destruktivnom povećanju domaćih dažbina na gorivo - akciza i putarina", istakao je Gavran za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, akcize i putarine su predstavljale najveći udar na ukupnu cijenu goriva, a svako naredno poskupljenje se, kako ističe, samo nadograđuje.

"Tada je trebalo reagovati i spriječiti usvajanje ovakvog zakona. Tada je svaki oblik protesta i pritiska bio potpuno opravdan i možda je mogao nešto postići", smatra Gavran.

Naglasio je da Zakon o akcizama, koji, kako tvrdi, nema niti jedan pozitivan efekat, treba biti meta djelovanja, a ne posljednje poskupljenje goriva.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona, kazala je da iako ovaj zastoj možda trenutno neće imati značajnije efekte, bitno je da se pokaže građanska solidarnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije