Društvo

Pozovite 1413 za liječenje mladog Sergeja koji je u komi

Pozovite 1413 za liječenje mladog Sergeja koji je u komi
Foto: Ustupljena fotografija | Pozivom na 1413 donirate 1 KM za liječenje mladog Sergeja koji je u komi

BANJALUKA – Pozivom na humanitarni broj 1413 darujete jednu KM za liječenje dvadesetogodišnjeg Sergeja Stupara iz Banjaluke, koji je u komi skoro devet mjeseci nakon teške saobraćajne nesreće, koja je iz korijena promijenila njegov život i život njegove majke.

Svjetlana Bednaš, Sergejeva majka, kazala je u razgovoru za "Nezavisne novine" da je humanitarni broj pokrenut od 1. aprila, sa parolom "Za Sergeja" kao i da je potrebno prikupiti 350.000 KM za liječenje u Rusiji, a kako je istakla, polaže sve nade u kliniku u Moskvi.

"Radi se o klinici koja se bavi liječenjem matičnim ćelijama i oni su nam dali zeleno svjetlo da Sergej dođe, i istakli da ima nade za njega ako se pokuša sa tom terapijom. Potrebno je skupiti 350.000 maraka za liječenje i transport. Sada smo došli do cifre od oko 70.000 KM, ostalo je još posla da se odradi i nadam se da ćemo što prije uspjeti da skupimo tu cifru", kazala je Bednaš.

Ističe da je oduševljena odzivom, humanošću i zahvalna svima koji su na bilo koji način pomogli.

"Ljudi su se stvarno ujedinili u humanosti, a hvala i Gradu Banjaluka koji je stao iza mene, kao i mnogobrojnim javnim ustanovama.  Neki od njih su Sergejeva, ali i moja bivša osnovna škola 'Aleksa Šantić', koja je uz nas od prvog dana, ali i mnogi drugi ljudi, kao i poznate ličnosti, poznati influenseri, odavde, ali i iz regiona i ja sam što se tiče podrške jako zahvalna i nadam se da ćemo što prije otići na liječenje", rekla je Bednaš.

Dodaje da je Sergej  već sedam mjeseci na liječenju u Gradišci, a da će uskoro biti devet mjeseci kako je u komi.

"Nažalost, nema nikakvih pomaka, njegovo stanje je isto, on je u bolnici na praćenju, o njemu brinu sestre i doktor Popović. Čekamo da se skupe potrebna sredstva da možemo da krenemo dalje i da to sve krene nekim drugim tokom uz božiju pomoć", kaže ona.

Napomenula je da ne gubi nadu i kako je rekla, teško jeste, ali izdrži sve zbog Sergeja.

"Znam da sam sinu potrebna i da ću tek da mu budem potrebna. Nailazimo na razne uspone i padove, on nailazi na razne prepreke, za njega je puno teže nego za nas, zdrave ljude, ali borimo se, trudimo se svi. Meni je veliku nadu probudila klinika u Moskvi i to mi daje snagu da idem naprijed i u tome pronalazim snagu", zaključila je Bednaš.

Da su svim srcem uz Sergeja i njegovu majku potvrdila je u razgovoru za "Nezavisne novine" Svetlana Radusin, direktorka Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Banjaluci i dodala da je ovo drugi put da organizuju humanitarnu akciju za liječenje bivšeg učenika.

"Stalo nam je do Sergeja i njegove majke. Stalo nam je do svakog djeteta, a pogotovo onog koje je prošlo kroz našu školu. Pokrenuli smo akciju, prikupljamo novčanu pomoć, objavili smo oglas na našim društvenim mrežama i naišli na podršku i učenika, njihovih roditelja, kao i kolektiva, a tako je svaki put. Kada sakupimo sredstva, kao i prošli put, uplatićemo ih na žiro račun Sergejeve majke. Mi vjerujemo da će sve biti kako treba, a Sergejeva majka je izuzetna žena, borac, mnogo je cijenimo i uz nju smo i pozivamo sve dobre ljude da pozovu humanitarni broj 1413 ",kazala je Radusin.

Za Sergeja će iduće sedmice, 18. i 20. aprila, sa početkom u 20.00 časova  u Domu omladine biti održana predstava "Moje bivše, moji bivši" u koprodukciji  Akademskog pozorište SKC Niš  i Studio teatara 078, a sav prihod od ulaznica biće  uplaćen za liječenje Sergeja Stupara.

"Cijena ulaznice iznosi 10 KM, a sav novac od prodaje doniraćemo Sergeju Stuparu, mladiću iz Banjaluke kojem su potrebna sredstva za operaciju, da se nakon osam mjeseci probudi iz kome. Ulaznice možete kupiti prije početka predstave u Domu omladine.

U predstavi igraju Milica Aničić, Ivana Ðorđević, Katarina Dragičević, Matija Desančić (umjesto Davida Blatešića) i Miloš Obradović (umjesto Matijasa Malića)", naveli su iz Studio teatra 078 na društvenoj mreži Instagram.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije