Društvo

Požurili u brak zbog stambenog kredita

Požurili u brak zbog stambenog kredita
Foto: N.N. | Požurili u brak zbog stambenog kredita

DOBOJ - U posljednjem mjesecu prošle godine dobojski matičari su imali pune ruke posla, više nego obično, jer su mladići i djevojke požurili da sklope građanske brakove kako bi ispunili jedan od uslova za sufinansiranje kupovine stanova u drugom javnom pozivu koji je Gradska uprava raspisala u decembru.

"Svadbu smo svakako planirali u ovoj godini, međutim ovaj javni poziv nas je dodatno motivisao. Ubrzali smo proces građanskog vjenčanja i obavili ga 13. decembra kako bismo ispunili uslove drugog poziva. Oboje smo zaposleni i radimo, tako da nam je ovo odlična prilika", priznala je Kristina Blagojević, koja će sa suprugom Stefanom uskoro useliti u stan veličine 43 kvadratna metra, čije ključeve su dobili proteklog vikenda.

"Planirali smo u maju da se upišemo, ali smo, kad smo čuli za ovaj poziv, odlučili da to ipak bude malo ranije. Danas je teško kupiti stan", rekao je Petar Jovanović, koji radi u pekari, dok njegova supruga Helena Vasiljević nije zaposlena, ali to im neće predstavljati problem da otplate stan u Karađorđevoj ulici.

I bračni par Ristić, Milica i Radoslav, ubrzali su odluku da stave vjenčano prstenje na svoje ruke.

"Mi smo svakako planirali brak i ovo nam je samo dodatno pomoglo da riješimo jedno od najvažnijih životnih pitanja", navela je Milica Ristić, dodajući da će živjeti u Ulici vojvode Sinđelića.

"Mi smo se vjenčali 8. decembra. Želimo da živimo u našem gradu i da ne napuštamo RS, želimo da ovdje rađamo djecu, da se naša djeca školuju u našem gradu", rekao je Radoslav Ristić na svečanosti dodjele ključeva stanova za 10 mladih bračnih parova.

Sklapanje braka je samo jedan od uslova koje su parovi mlađi od 30 godina trebalo da ispune... Osim toga, najmanje tri godine moraju imaju mjesto prebivališta u Doboju, da im je to prvi brak, te da na teritoriji BiH ne posjeduju nekretnine, a u bračnoj zajednici moraju ostati najmanje dvije decenije, koliko će otplaćivati stan.

Iz Gradske uprave poručuju da će usvojiti još odluka koje se tiču mladih bračnih parova.

"Jedna od njih će biti da po dobijanju trećeg djeteta stan prelazi u vlasništvo prije isteka ovih 20 godina", kazao je gradonačelnik Boris Jerinić, te dodao da su se svi parovi, njih 18 koji su do sada dobili ključeve stanova, odlučili za model finansiranja koji podrazumijeva da grad snosi 70 procenata, a supružnici 30 procenata.

"Sigurno je lakše obezbijediti 30 odsto sredstava nego 51 odsto. Razumljivo je da je to prioritet mladim ljudima, koji možda čak nemaju još ni posao, ali pored krova nad glavom u tom zasnivanju porodice razlika je kad dajete 51 odsto i kad dajete 30 odsto", rekao je Jerinić.

Skupština grada je 3. septembra 2019. usvojila odluku da parovima pomogne pri kupovini 100 stanova, a svi vjenčani nakon 11. septembra kada je odluka stupila na snagu mogu početi da prikupljaju dokumentaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije