Društvo

Pravilo VTP u Kantonu Sarajevo za sve goste hotela

Pravilo VTP u Kantonu Sarajevo za sve goste hotela
Foto: Arhiva/Ilustracija | Pravilo VTP u Kantonu Sarajevo za sve goste hotela
Srna

SARAJEVO - Vlada Kantona Sarajevo produžila je danas važenje zaključka sa naredbama i preporukama u borbi protiv pandemije kovid-19, a uvedeno je pravilo VTP (vakcinisan/testiran/prebolio) u svim hotelima, hostelima i ostalim smještajnim kapacitetima na području Kantona.

"Svi posjetioci/gosti prilikom prijema u objekat moraju predočiti jednu od VTP potvrda. Ukoliko ne posjeduju nijednu od tih potvrda, dužnost je da im se u navedenim objektima obezbijedi brzo antigensko testiranje", saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Kantonalna Vlada je potvrdila i odluku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo o uvođenju VTP pravila u svim zatvorenim objektima na skijalištima Bjelašnice i Igmana, a u skladu sa važećim naredbama federalnog Ministarstva zdravstva.

Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, Vlada Kantona Sarajevo produžila je danas važenje zaključka sa naredbama i preporukama od 6. januara, a iz Vlade navode da zaključak sa novim mjerama stupa na snagu danas.

Preporučuje se i vakcinacija trećom, buster dozom starijih lica i njegovatelja u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih, populacije starije od 60 godine i osoba sa udruženim komorbiditetima.

Kantonalna Vlada donijela je i novi zaključak, kojim je naloženo da se u javnim ustanovama Zavod za zaštitu zdravlja zaposlenih Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu i kantonalni Zavod za medicinu rada odmah otvore kovid ambulante.

Menadžmentima bolničkih ustanova naloženo je da organizuju cjelodnevno javljanje na telefonske pozive, kao i davanje informacija o zdravstvenom stanju hospitalizovanih pacijenata njihovim srodnicima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije