Društvo

Pravo na penziju ostvarilo 1.738 majki

Pravo na penziju ostvarilo 1.738 majki
Foto: N.N. | Pravo na penziju ostvarilo 1.738 majki
Srna

BIJELJINA - Pravo na penziju pod povoljnijim uslovima, prema uslovu žena-majka, ostvarilo je 1.738 korisnica u periodu od dvije i po godine, koliko je na snazi ova zakonska odredba, podaci su iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske.

Iz Fonda preciziraju da su u periodu januar-jun ove godine pravo na penziju po ovom osnovuostvarile 344 korisnice, u 2017. godini 632, a u 2016. godini 762.

Osim opštih propisa za ostvarivanje prava na penziju, žena-majka stiče pravo na penziju za jednu godinu manje staža osiguranja za svako rođeno dijete, u odnosu na uslove za sticanje prava na penziju propisane Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, podsjećaju iz PIO.

Povoljniji uslovi za sticanje prava na penziju, prema odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, propisani su i za kategoriju policijski službenik, koji ima pravo na starosnu penziju kada navrši 40 godina penzijskog staža, bez obzira na godine života.

Na tom osnovu, za dvije i po godine, koliko je na snazi ova odredba, pravo je ostvario 431 korisnik, odnosno 68 korisnika u periodu januar-jun ove godine, 88 korisnika u 2017. godini i 281 korisnik u 2016. godini.

Ostvarivanje prava po povoljnijim uslovima za ženu-majku i policijskog službenika uticali su na povećanje broja korisnika prava na godišnjem nivou, a pretpostavlja se da će broj novih korisnika po ovim osnovima i narednih godina ostati na dosadašnjem nivou.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije