Društvo

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Veliki petak

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Veliki petak
Foto: Ilustracija | Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Veliki petak

BANJALUKA, BEOGRAD - Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Veliki petak, u znak sjećanja na dan kada je Isus Hrist raspet na krstu na Golgoti.

Pošto je to za hrišcane dan velike žalosti, on se obilježava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi s Blagovijestima. Od velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na ckvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

Pravoslavni hrišcani u nedjelju 8. aprila obilježavaju Vaskrs.

Patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima SPC čestitali su Vaskrs svim hrišćanima koji ovaj praznik slave po Starom kalendaru i u Poslanici poručili da nema danas čovjeka, bio on vjernik ili nevjernik, koji ne bi želio bar za trenutak da učestvuje u istinskoj radosti, ali da tog mira i radosti nema niotkuda.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Njime se obilježava događaj koji je sama suština Hrišćanstva.

Ustanovljen je u spomen na vaskrsenje Isusa Hrista, o čemu svjedoče Jevanđelja.

Vaskrs uvijek pada u prvu nedjelju poslije punog mjeseca iza proljećne ravnodnevnice i zato se ne praznuje istog datuma. Može pasti od 22. marta do 25. aprila prema julijanskom (od 4. aprila do 8. maja prema gregorijanskom kalendaru). Prethodi mu Veliki post od sedam sedmica.

Kod Srba, uobičajeno je da se ovaj praznik čestita sa "Hristos vaskrse" a odgovara se sa "Vaistinu vaskrse".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije