Društvo

Prebivalište nije uslov za promjenu ljekara

Prebivalište nije uslov za promjenu ljekara
Foto: N.N. | Prebivalište nije uslov za promjenu ljekara

BANJALUKA - Ostalo je još nešto više od mjesec i po dana da osiguranici u RS mogu promijeniti porodične ljekare na jednostavniji način, odnosno bez navođenja razloga zašto to čine, a mnogi nisu znali da u ovom periodu koji traje od oktobra do kraja decembra prebivalište, odnosno potvrda o prebivalištu, nije uslov za promjenu.

Slađana Đ. iz Kneževa, koja je zaposlena u Banjaluci ali još nije promijenila prebivalište, kaže da je čula da može da bira porodičnog ljekara u gradu na Vrbasu. To bi joj, kako kaže, olakšalo da ne mora po uputnicu ići u rodni grad.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS su potvrdili da građani mogu da izaberu u bilo kojoj opštini porodičnog doktora, pedijatra, ginekologa, bez obzira na mjesto prebivališta, a važno je da se radi o zdravstvenoj ustanovi (privatnoj ili javnoj) koja ima ugovor sa Fondom.

Jelena V., koja već neko vrijeme živi u Banjaluci, kaže da im je porodični ljekar u drugoj opštini, a to joj posebno teško pada jer ima dvoje male djece.

"Pokušali smo promijeniti mjesto prebivališta, ali gazda nas nije upisao na svoju adresu, a mislila sam da su pedijatar i porodični ljekar uslovljeni prebivalištem. Zato već godinu dana idemo u drugu opštinu ljekaru i zamislite kako nam je s malom djecom i zaposlenjem u privatnom sektoru da gubimo cijeli dan na to", kaže ona i dodaje da je u oktobru, čim je saznala, uzela obrasce za ljekara u Banjaluci.

Iz FZO napominju da kod novoizabranog doktora osiguranici mogu da odlaze od početka naredne godine, izuzev ako novi doktor radi u istoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je zaposlen i prethodni ljekar. U tom slučaju nije potrebno čekati narednu godinu.

Iz FZO RS su podsjetili da je ova jednostavnija procedura promjene porodičnog ljekara moguća od oktobra do kraja decembra.

"Potrebno je samo da popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i da ih ovjere u Fondu zdravstvenog osiguranja. Pri tome nisu obavezni da navode razloge promjene porodičnog doktora, pedijatra ili ginekologa", podsjetili su u FZO.

Napominju da je značajno da se izbor ili promjena doktora izvrši do kraja godine, odnosno prije potpisivanja ugovora između Fonda i domova zdravlja za narednu godinu, jer od tog broja zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava.

U ovom takozvanom redovnom periodu ne treba navoditi razlog promjene. Ukoliko neko želi da promijeni ljekara mimo predviđenog perioda, npr. zbog preseljenja u drugu opštinu, neophodno je priložiti dokaz da je prebivalište promijenjeno ili je pokrenuta procedura za promjenu.

Prošle godine porodičnog doktora u redovnom periodu je promijenilo 25.890 osiguranika, dok je pedijatra i ginekologa promijenilo 12.116 osiguranika.

U 2016. godini 18.470 ljudi promijenilo je porodičnog doktora, a pedijatra i ginekologa 4.200 osiguranika, što pokazuje rast broja promjena ljekara.

Po broju promjena timova porodične medicine lani je rekorder bila Bijeljina, u kojoj je u redovnom periodu za promjene bilo 4.990 promjena, a to je duplo više nego u Banjaluci (2.355).

"U Doboju je bilo 4.248 promjena, Srpcu 2.578, a Prnjavoru 1.353", kažu iz FZO RS.

Jedan od češćih razloga koje pacijenti navode za promjenu doktora su promjena mjesta prebivališta, prestanak rada izabranog ljekara i drugo.

Takođe, građani imaju mogućnost da doktora porodične medicine promijene i kada dođe do narušavanja odnosa između pacijenta i ljekara, ali iz godine u godinu, kako navode u Fondu, primjetno je da je to jedan od rjeđih razloga za promjenu.

"FZO RS kontinuirano sprovodi ankete, a građani rad porodičnih doktora i medicinskih sestara ocjenjuju visokom ocjenom. Prema anketi od prošle godine, u kojoj je učestvovalo oko 600 osiguranika, više od 85 odsto njih u RS je zadovoljno porodičnom medicinom", kažu iz Fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije