Društvo

Pred bijelim štapom i dalje mnoštvo barijera

Pred bijelim štapom i dalje mnoštvo barijera
Foto: Velibor Tripić | Pred bijelim štapom i dalje mnoštvo barijera

BANJALUKA, NOVI GRAD - U BiH živi oko 5.000 slijepih i slabovidih osoba, od toga u RS oko 2.000, čiji položaj nije zavidan, prije svega jer zagarantovana prava koja imaju nisu dovoljno primijenjena u praksi.

Rekao je ovo u utorak Jovica Radanović, sekretar Saveza slijepih RS, povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, dana posvećenog slijepim i slabovidim licima, koji se u svijetu još od 1964. godine obilježava 15. oktobra.

"U zadnjih 10 godina učinjeni su neki pomaci, ali još postoje brojni problemi s kojima se ove osobe svakodnevno suočavaju", istakao je Radanović.

Dodao je da je uvedena lična invalidnina za slijepa i slabovida lica, koja će biti regulisana Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, ali da ona nažalost još nije dostupna svima.

"Planiranim izmjenama i dopunama ovog zakona invalidnina iznosi 12 odsto od prosječne zarade, ali najveći problem je što osobe kod kojih je invaliditet nastupio nakon 18. godine života ne mogu ostvariti pravo na ličnu invalidninu", rekao je Radanović.

Istakao je da je od usvajanja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom prošlo 13 godina, te da je nažalost ona nedovoljno implementirana u praksi.

Miroslav Mandić, predsjednik Gradske organizacije slijepih Banjaluka, kazao je da položaj slijepih nije na zavidnom nivou te da postoje brojna pitanja koja nisu dobro riješena.

"Pitanje zapošljavanja slijepih i slabovidih, kao i nabavka pomagala, arhitektonske barijere te brojna druga socijalna pitanja nisu najbolje riješeni", rekao je Mandić.

Saša Grbić, član Gradske organizacije slijepih Banjaluka, ukazao je da u Banjaluci veliki problem predstavlja nedostatak zvučnih semafora.

"Bio sam prvi student s posebnim potrebama na Univerzitetu u Banjaluci, a već 12 godina radim u Centru za pomoć studentima s posebnim potrebama na ovom univerzitetu. Danas kada imamo modernu tehnologiju mnogo je lakše studirati", kazao je Grbić.

Dodao je da je jedan od problema i to što je slijepima teško naći posao.

Radomir Radanović, sekretar Gradske organizacije slijepih Banjaluka, rekao je da su ovaj međunarodni dan u Banjaluci počeli tradicionalnom šetnjom s bijelim štapovima.

"U Biblioteci za slijepa i slabovida lica organizovali smo radni sastanak s predstavnicima vlasti. Takođe smo prvi put organizovali šahovsku simultanku s Milenkom Šibarovićem, velemajstorom šaha", kazao je Radanović.

Vesna Šurlan, predsjednica Udruženja slijepih i slabovidih u Novom Gradu, juče je u ovom gradu uručila tri bijela štapa članovima kojima je ovo pomagalo neophodno za kretanje.

"Samostalno kretanje je najveći problem slijepih lica", rekla je Šurlanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije