Društvo

Pratite nas na Google news

Predavanje o genocidu nad Srbima u NDH u američkom Kongresu

Predavanje o genocidu nad Srbima u NDH u američkom Kongresu
Foto: N.N. | Predavanje o genocidu nad Srbima u NDH u američkom Kongresu
Srna

VAŠINGTON - U američkom Kongresu 21. novembra biće održano predavanje o genocidu počinjenom nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svjetskog rata, saopšteno je iz Srpskog narodnog saveza, najstarije srpske organizacije u Americi.

Ovaj događaj organizuje Srpski narodni savez u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Vašingtonu, Fondacijom za sjećanje na Jasenovac i Holokaust iz Londona i Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske iz Banjaluke.

Predavanje o temi "Jasenovac: neizgovoreni genocidi i Holokaust 1941 - 1945" održaće profesor Srboljub Živanović iz Londona, sudski antropolog koji je zajedno sa forenzičkim timom iskopavao masovne grobnice u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma.

Na predavanju će govoriti i direktor Fondacije za sjećanje na Jasenovac i Holokaust iz Londona Dragana Tomašević, koja je potomak preživjelih genocida nad Srbima u selima Šargovac, Motike, Drakulić i rudniku Rakovac.

Iz Srpskog narodnog saveza navode da će ovaj istorijski događaj biti upotpunjen izložbom "Anatomija zaborava" Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske iz Banjaluke".

Kongresmeni, senatori, strane diplomate, ambasadori i ostali posjetioci imaće priliku da pogledaju ovu izložbu i od 25. do 27. novembra u Rejburn foajeu Kongresa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije