Društvo

Predškolsko obrazovanje za svu djecu

Predškolsko obrazovanje za svu djecu
Foto: N.N. | Predškolsko obrazovanje za svu djecu

BIHAĆ - Ministarstvo obrazovanja USK i organizacija "Save the children" realiziraće na području Unsko-sanskog kantona zajednički projekat čiji je cilj da se svoj djeci u godini pred polazak u školu osigura predškolski odgoj i obrazovanje.

Prema riječima Albijane Trnavci, predstavnice pomenutog ministarstva, planirano je otvaranje i opremanje osam centara u svim gradovima i općinama ovog kantona, a predviđeno je da u prvoj godini u projekat bude uključeno 250 djece.

"Cilj svega je omogućiti predškolski odgoj svoj djeci, posebno onoj iz socijalno ugroženih i romskih porodica, te mališanima iz ruralnih područja, koji ne mogu pohađati vrtiće. Istraživanja su pokazala da djeca koja pohađaju predškolsku nastavu ostvaruju znatno bolje rezultate, a naš je cilj i obaveza da svoj djeci osiguramo jednaka prava", istakla je Trnavci.

Ona je dodala kako će u projekat biti uključeni nastavnici razredne nastave koji su sada na listi tehnološkog viška, a za njih će biti organizovana i posebna obuka.

"Djeca će dobiti neophodno znanje za polazak u školu, socijaliziraće se i naviknuti na školske obaveze. Korist od samog projekta je višestruka. Centre smo rasporedili po školama na području cijelog Unsko-sanskog kantona, tako da obuhvatimo što više djece iz udaljenih područja", rekla je Trnavci.

"Save the chlidren" će ovaj projekat podržati sa 150.000 maraka, a planirano je da se nastava počne održavati od februara do juna naredne godine, tako da svako dijete mora proći minimalno 150 sati  nastave u predškolskom odgoju i obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije