Društvo

Predškolsko obrazovanje za svu djecu

Predškolsko obrazovanje za svu djecu
Foto: N.N. | Predškolsko obrazovanje za svu djecu
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Ministarstvo obrazovanja USK i organizacija "Save the children" realiziraće na području Unsko-sanskog kantona zajednički projekat čiji je cilj da se svoj djeci u godini pred polazak u školu osigura predškolski odgoj i obrazovanje.

Prema riječima Albijane Trnavci, predstavnice pomenutog ministarstva, planirano je otvaranje i opremanje osam centara u svim gradovima i općinama ovog kantona, a predviđeno je da u prvoj godini u projekat bude uključeno 250 djece.

"Cilj svega je omogućiti predškolski odgoj svoj djeci, posebno onoj iz socijalno ugroženih i romskih porodica, te mališanima iz ruralnih područja, koji ne mogu pohađati vrtiće. Istraživanja su pokazala da djeca koja pohađaju predškolsku nastavu ostvaruju znatno bolje rezultate, a naš je cilj i obaveza da svoj djeci osiguramo jednaka prava", istakla je Trnavci.

Ona je dodala kako će u projekat biti uključeni nastavnici razredne nastave koji su sada na listi tehnološkog viška, a za njih će biti organizovana i posebna obuka.

"Djeca će dobiti neophodno znanje za polazak u školu, socijaliziraće se i naviknuti na školske obaveze. Korist od samog projekta je višestruka. Centre smo rasporedili po školama na području cijelog Unsko-sanskog kantona, tako da obuhvatimo što više djece iz udaljenih područja", rekla je Trnavci.

"Save the chlidren" će ovaj projekat podržati sa 150.000 maraka, a planirano je da se nastava počne održavati od februara do juna naredne godine, tako da svako dijete mora proći minimalno 150 sati  nastave u predškolskom odgoju i obrazovanju.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije