Društvo

Predstavljen informacioni sistem za migracije

Predstavljen informacioni sistem za migracije
Foto: Ilustracija | Predstavljen informacio sistem za migracije

SARAJEVO - Putem Informacionog sistema za migracije (ISM) nadležne službe u BiH od danas imaju sve raspoložive podatke o strancima koji su došli u kontakt sa institucijama ove zemlje, izjavio je pomoćnik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Samir Rizvo.

On je rekao da je to najvažniji rezultat dvogodišnjeg projekta "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH", vrijednog dva miliona KM.

Rizvo je predstavnicima Švajcarskog državnog sekretarijata za migracije danas predstavio rezultate ovog projekta, navodeći da je najteži dio bio rekonstrukcija, proširenje i unapređenje ISM-a.

"To znači da ćemo od danas imati sistem koji će sadržavati sve raspoložive podatke o svim strancima koji su došli u kontakt sa institucijama u BiH, dva za boravak i prelazak granice i azil i vize", rekao je Rizvo.

On je pojasnio da će službe za provođenje zakona od danas biti u mogućnosti da na efikasan način prikupljaju razmjenjuju, analiziraju i statistički obrađuju podatke.

"Za dvije godine sa švajcarskim partnerima uspjeli smo da izradimo dizajn i tehničku specifikaciju za sistem video-nadzora svih međunarodnih graničnih prelaza u BiH, uspjeli smo da od Evropske komisije obezbijedimo sredstva da se taj projekat već počne sprovoditi", rekao je Rizvo.

Rizvo je dodao da je urađen dizajn i tehnička specifikacija biometrijskog modula za informacioni sistem za migracije.

"Uspjeli smo da informatizujemo i digitalizujemo kompletno poslovanje u Službi za poslove sa strancima, tako da će to osloboditi mnogo ljudskih resursa Službe koji su do sada bili korišteni da prikupljaju, statistički obrađuju i analiziraju podatke", dodao je Rizvo.

Putem projekta "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH" u Graničnoj policiji uspostavljen je informacioni sistem koji će prikupljati, razmjenjivati i analizirati podatke, sektorske i dnevne dosijee.

"Uspostavljen je i sistem za onlajn registraciju stranaca, tako da naše službe u realnom vremenu raspolažu podacima ko je od stranaca prijavljen i u kojim hotelskim i drugi ugostiteljskim objektima boravi", dodao je on i pojasnio da je time olakšano i hotelijerima koji nisu u obavezi da vode kartone o boravku stranaca.

Kroz projekat "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH" provedeno je deset obuka za korisnike projekta, odnosno, službenike Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima i drugih institucija koje se bave migrantima.

Rizvo je podsjetio da su BiH i Švajcarska već 10 godina partnerske zemlje u oblasti migracija.

"Švajcarska je 10 godina kroz migracino partnerstvo investirala znatna sredsta u pomoć institucijama BiH koji se bave pitanjima upravljanja migracijama, azilom i graničnom bezbjednošću", naveo je Rizvo.

Predstavnik Švajcarskog državnog sekretarijata za migracije Sven Gracin istakao je da je delegacija koju predvodi došla u BiH da bi od partnera saznali koji su rezultati projekta "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH".

"U narednim danima imaćemo brojne razgovore sa partnerima iz BiH da bismo bolje sagledali situciju na terenu. Svjesni smo izazova koji postoje i možete biti uvjereni da ćemo nastaviti da pružamo podršku partnerima u BiH kako bi ih prevazišli", dodao je Gracin.

Projekt "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH" podržao je Švajcarski državni sekretarijat za migracije, a realizivalo Ministarstvo bezbjednosti, uz podršku Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije