Društvo

Predstavljen novi operacioni blok Kardiohirurgije u UKC-u RS

Predstavljen novi operacioni blok Kardiohirurgije u UKC-u RS
Foto: N.N. | Predstavljen novi operacioni blok Kardiohirurgije u UKC-u RS

BANJALUKA - Novi operacioni blok Kardiohirurgije, sa četiri savremeno opremljene operacione sale, predstavljen je danas u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS), a s radom bi trebalo da počne u martu.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, rekao je da bi ovaj prostor trebalo da bude potpuno opremljen i spreman za korištenje u martu.

"Obećali smo da ćemo do marta 2020. godine imati Kardiohirurgiju u UKC RS i trudićemo se da to ispunimo. Ne možemo da kažemo tačan datum otvaranja jer nas koče tenderske procedure. Želimo da svojim pacijentima obezbijedimo najbolju opremu i potrošni materijal", rekao je Đajić.

Istakao je da pacijenti iz RS puštanjem u rad Kardiohirurgije neće morati da odlaze u inostranstvo kako bi bili podvrgnuti složenim operativnim zahvatima iz ove oblasti, a samim tim smanjiće se troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kao i troškovi porodica pacijenata.

Nikola Šobot, kardiohirurg i budući načelnik Kardiohirurgije u UKC RS, rekao je da je otvaranje ovog bloka epohalan događaj za zdravstvo u RS, te da će cilj novog operacionog bloka biti da godišnje obave oko 500 operacija na milion stanovnika.

"Uz podršku Instituta za kardiovaskularna oboljenja Dedinje iz Beograda, regionalnom lideru u kardiohirurgiji, očekujemo impozantan rezultat", rekao je Šobot.

Dodao je da su nove sale vrhunski opremljene po najvišim evropskim standardima.

Boško Radomir, anesteziolog na UKC RS, rekao je da se raduje saradnji sa kolegama sa Dedinja, jer će oni omogućiti ljekarima UKC da stvore svoje timove.

"Naš cilj je da što prije počnemo sami da radimo. Najteže je sastaviti timove, a naš kadar se već obrazuje u Klinici za kardiohirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, te u klinikama u Kamenici i Ljubljani", kazao je Radomir.

Miodrag Perić, kardiohirurg i upravnik Klinike za kardiohirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, kazao je da će nove operacione sale samo poboljšati saradnju koja traje decenijama.

"Ja ovo vidim kao krunu saradnje koja dugo traje. Kardiohirurgija je potrebna svakoj zemlji", kazao je Perić.

Siniša Jagodić, kardioanesteziolog i načelnik Odjeljenja za anesteziju Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, rekao je da je oduševljen prostornim kapacitetima novog operacionog bloka.

"Oprema je izuzetno zadovoljavajuća i mislim da će i najteže kardiovaskularne procedure moći da se izvedu na bezbedan način", rekao je Jagodić te dodao da su pacijenti sve stariji, a procedure sve komplikovanije, zbog čega nivo opremljenosti ove hirurgije mora biti vrhunski.

Kardiohirurgija će se sastojati od četiri operacione sale, grudne, vaskularne, te dvije kardiohirurške sale, kao i svih potrebnih pratećih ambulanti i prostora za pripremu i oporavak pacijenata i biće izgrađena prema najsavremenijim evropskim standardima.

Takođe će biti opremljena i "touch" panelima, a pružiće se i mogućnost praćenja operacija u realnom vremenu u 4K tehnologiji na udaljenoj lokaciji, što će biti od velike koristi i za studente i specijalizante Medicinskog fakulteta, kao i za konsultovanje sa stranim kolegama bilo gdje u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije