Društvo

Pratite nas na Google news

Predstavljen novi sistem liječenja bubrežnih bolesnika u UKC RS

Predstavljen novi sistem liječenja bubrežnih bolesnika u UKC RS
Foto: Velibor Tripić | Predstavljen novi sistem liječenja bubrežnih bolesnika u UKC RS
Anja Matarugić

BANJALUKA - Deset godina postojanja prvog Centra za peritoneumsku dijalizu u RS i uvođenje ove metode liječenja bolesnika sa terminalnom bubrežnom insuficijencijom obilježeno je juče u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS).

Vlastimir Vlatković, šef Odjeljenja nefrologije s opštom internom medicinom UKC RS, rekao je da je u proteklih 10 godina ovom metodom na UKC RS liječeno 89 pacijenata.

"U želji da naša iskustva podijelimo sa našim kolegama iz cijele BiH organizovali smo jednodnevni seminar o automatskoj peritoneumskoj dijalizi", kazao je Vlatković.

Dodao je da su ovom prilikom obilježili i uvođenje novog sistema "Claria", koji pruža mogućnost liječenja ovih pacijenata, uz kontrolu onlajn tokom 24 sata, bez dolaska u bolnicu.

"U RS se ovom metodom liječi 27 pacijenata i ona predstavlja jedan vid samoliječenja. Pacijenti se u bolnici obučavaju, a onda se kući šalju sa potrošnim materijalom da sami metodu sprovode u kućnim uslovima", objasnio je Vlatković.

Marijana Kovačević, načelnica Centra za internu medicinu Univerzitetske bolnice Foča, kazala je da je ova bolnica 2015. godine uvela metodu kontinuirane ambulatorne peritoneumske dijalize.

"Ovo je mnogo značilo za pacijente u istočnoj Hercegovini jer više nisu morali ići na liječenje u UKC RS", rekla je Kovačevićeva.

Enisa Mešić, šef Odjela za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u Kliničkom centru Tuzla, kazala je da ovaj centar ima bogato iskustvo kada je u pitanju ova vrsta dijalize jer je koriste još od 1970. godine.

Dodala je da je ova metoda liječenja u BiH, nažalost, zanemarena.

"Smatram da bi trebalo učiniti veće napore da više oboljelih ide na ovu dijalizu", rekla je Mešićeva.

Istakla je da se uvođenjem ove metode liječenja s jedne strane manje opterećuju dijalizni centri, a s druge strane ta dijaliza mnogo više odgovara određenim vrstama bolesnika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije