Društvo

Predstavljen projekat prekogranične saradnje u kontroli zaraznih bolesti

Predstavljen projekat prekogranične saradnje u kontroli zaraznih bolesti
Foto: Srna | Predstavljen projekat prekogranicne saradnje u kontroli zaraznih bolesti

BANJALUKA, SARAJEVO – Projekat "ERI - helt - Javnozdravstvena spremnost za epidemije i vanredne situacije koje prelaze granice država" predstavljen je danas u Banjaluci, a cilj je poboljšanje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti javnog zdravstva putem prekogranične saradnje Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da će ovaj projekat biti implementiran u naredne dvije godine, te da je ukupan budžet ovog projekat oko milion evra.

"Projekat je prije svega finansiran putem Evropskog fonda za regionalni razvoj i par fondova EU", kazao je Zeljković.

Dodao je da će u projektu prekogranične saradnje biti uključene Hrvatska, BiH i Crna Gora.

"Zahvaljujem se svim svojim kolegama koje su uložile velike napore, ali i kolegama iz Hrvatske i Crne Gore da bismo mi mogli implementirati ovako značajan projekat", rekao je Zeljković.

Istakao je da će projekat provoditi tri partnera, a to su Institut za javno zdravstvo RS, koji je vodeći partner, Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije u Hrvatskoj i Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

"Cilj projekta je prije svega poboljšanje usluga dijagnostike zaraznih bolesti, ali takođe zahvaljujući trenutnoj epidemiološkoj situaciji, cilj je da se radi na poboljšanju dijagnostičkih mogućnosti samih PCR testova za virus korona", rekao je Zeljković.

U narednom periodu, kako je Zeljković rekao, Institut za javno zdravstvo RS, će sa svojim parnerima, preduzeti niz aktivnosti.

"Sam virus ne poznaje granice, projekat je bitan kako bi mogli ispratiti sve informacije, kako bismo mogli donijeti zaključke putem ovog projekta, ali i donijeti zaključke prema javnosti, cilj projekta je javno zdravstveni aspekt, da svi građani budu informisani o važnosti, ciljevima i rezultatima projekta", naveo je Zeljković.

Severin Rakić, menadžer ovog projekta, rekao je da će projektne aktivnosti biti fokusirane na dijelove Srpske koje graniče sa Crnom Gorom i Sisačko-moslovačkom županijom.

"Naš fokus su gradovi Gradiška i Trebinje, te opštine Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad, Bileća i Gacko, a osnovni fokus projekta je bolja saradnja u kontroli zaraznih bolesti koje ne poznaju granice", rekao je Rakić.

Naveo je da granice ne poznaju komarci, miševi i drugi vektori prenosa zaraznih bolesti, te upozorio da ako nema paralelne aktivnosti sa obje strane granice, onda ne može biti dobar rezultat u kontroli.

Pojasnio je da su aktivnosti planirane kroz projekat smještene u tri grupe, od koji je prva poboljšanje dijagnostičkih kapaciteta Instituta nabavkom opreme.

"Druga grupa je edukacija usmjerena na zdravstvene radnike u domovima zdravlja, koji u svom redovnom poslu učestvuju u odgovoru na epidemiju zaraznih bolesti koje prenose komarci i drugi vektori prenosa između čovjeka i životinja i treća grupa bolja informisanost o rizicima za zdravlje koji su u vezi sa izloženošću ubodima komaraca", dodao je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije