Društvo

Predstavljena Školska zavičajna zbirka

DOBOJ - U Muzeju u Doboju večeras je predstavljena knjiga "Školska zavičajna zbirka - ideja i stvarnost", autora Živka Sekulića iz Banjaluke, u izdanju Pedagoškog zavoda Republike Srpske.

"Knjiga je, po svom sadržaju, monografska obrada specifične teme koja na ovim prostorima, dosada, nije razmatrana ni u muzeološkom, ni u pedagoškom smislu, pa njeno izdanje, može se reći, ima ne samo pedagoško i kulturno-istorijsko značenje, već i profesionalno opravdanje", rekao je autor na prvoj promociji knjige.

Realno gledano, kaže Sekulić, nijedna školska zavičajna zbirka današnjih obrazovnih organizacija nije nastala bez entuzijazma predmetnog nastavnika i njegovih učenika i za tu svrhu snimljenog plana i cilja, pa im za sve to treba stručno pomoći.

Knjiga "Školska zavičajna zbirka - ideja i stvarnosti" predstavljena je u sali sa muzejskom postavkom o etnografskim zapisima sa šireg dobojskog prostora u kojoj je predstavljeno porijeklo stanovništva i zadružni način života, običaji, vjerovanja, stanovanja, privređivanja i odijevanja, koja je dio stalne muzejska postavke pod naslovom "Čovjek na tlu sjeverne Bosne - fragmenti iz prošlosti".

Muzej u Doboju osnovan je 1956. godine i nalazi se u zgradi izgrađenoj 1926. godine, a više od pola vijeka prikupljano je i sačuvano od zaborava i uništenja više od 20.000 eksponata pokretne kulturno-istorijske baštine sa šireg dobojskog područja.

Živko Sekulić rođen je 1931. godine u Jošavki, opština Čelinac, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Sisku, Pedagošku akademiju u Osijeku, a studij istorije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

U Centru za postdiplomske studije zagrebačkog Univerziteta 1982. godine odbranio je magistarsku disertaciju pod nazivim "Sremski front 1944/45. godine - prijedlog za koncepciju i sadržaj muzejske ekspozicije".

U proteklom razdoblju bio je konsultant, redaktor i recenzent za brojne stručne i naučne naslove, a svoje radove objavljivao je u više časopisa za pedagoška, kulturno-prosvjetna i stručna pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije