Društvo

Predstavljena trudnička knjižica, koja bi trebalo da postane jedinstvena u RS

Predstavljena trudnička knjižica, koja bi trebalo da postane jedinstvena u RS
Foto: Srna | Predstavljena trudnička knjižica, koja bi trebalo da postane jedinstvena u RS

TREBINJE - Reproduktivno zdravlje kao jedan od prioriteta moderne medicine podrazumijeva i moderne pristupe kontrole i eventualnog liječenja, za šta su potrebni i savremeni medicinski tretmani, ali i edukovan kadar koji razmjenjuje svoja iskustva, zaključeno je na međunarodnom skupu ginekologa organizovanom u Trebinju, zbog čega je, kako je rečeno, i upriličen ovaj susret.

Na skupu, na kojem je učestvovalo 150 ginekologa iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore, predstavljeni su Nacionalni vodič antenatalne zaštite i trudnička knjižica, koja bi trebalo da postane jedinstvena u Srpskoj, te su razmijenjena iskustva i znanja iz ove oblasti.

Na skupu pod nazivom "Antenatalna zaštita" predavači su iz Banjaluke, Doboja, Mostara, Tuzle, Beograda, Novog Sada, Splita, Ljubljane i Beča.

Predsjednica Udruženja ginekologa i opstetričara Republike Srpske Vesna Ećim Zlojutro rekla je da u Srpskoj postoje odlični stručnjaci kojima je potrebno obezbijediti dobre uslove, navodeći da su ovakvi simpozijumi važni za svaku struku, naročito za medicinsku.

"Mi sada imamo vodič o trudnoći, ima i stvari koje smo dodali, a koje ranije nisu rađene, kao što je torč test i slično", navela je Zlojutro.

Predstavnik tuzlanske Klinike za ginekologiju i akušerstvo Igor Hudić je potvrdio da je ovo izvrsna prilika za razmjenu iskustva i sticanje novih znanja.

On je rekao da na ovaj način upoređuju i prilagođavaju vodiče koji postoje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te da je ovo prilika da se oni ažuriraju i naprave nešto što će biti primjenjivo na području cijele BiH.

Predstavnik Agencije UN za seksualno i reproduktivno zdravlje Džon Mosoti rekao je da ova agencija podržava unapređenje kapaciteta zdravstvenih profesionalaca i profesionalaca u ministarstvima zdravstva kako bi pružali kvalitetne zdravstvene usluge.

"U saradnji sa ministarstvima zdravlja u oba entiteta i Brčko distriktu pokrenuli smo istraživanje kako bismo utvrdili kapacitete kojima raspolažu entiteti i Brčko distrikt kada je riječ o prevenciji raka grlića materice i raka dojke", pojasnio je Mosoti.

Predstavnica Klinike za ginekologiju Bolnice Mostar Vajdana Tomić rekla je novinarima da su ovakvi događaji izvrsna prilika za sticanje novih znanja i usvajanje najnovijih preporuka, jer je poznato da je perinatalogija grana ginekologije koja se bavi trudnoćom, a antenatalna zaštita ključna, koja, ako je kvalitetna, i ishod je dobar.

Skup je organizovalo Udruženje ginekologa i opstetričara Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije