Društvo

Predstavljeno ijekavsko izdanje Pravopisa srpskog jezika

Predstavljeno ijekavsko izdanje Pravopisa srpskog jezika
Predstavljeno ijekavsko izdanje Pravopisa srpskog jezika

BANJALUKA - U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci večeras je predstavljeno prvo ijekavsko izdanje Pravopisa srpskog jezika koje je objavila Matica srpska u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji.

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić istakao je da su ekavica i ijekavica dva izgovora srpskog jezika, te da bi trebalo normativno regulisati upotrebu i jednog i drugog izgovora. 

"Takođe, mislim da bi trebalo da imamo razvijen osećaj za lepotu i ekavice i ijekavice, što je vrlo važno, pre svega, za jezičko jedinstvo srpskog naroda", rekao je Stanić novinarima u Banjaluci. 

Stanić je naglasio da je ijekavsko izdanje Pravopisa srpskog jezika izuzetno važan instrument srpske jezičke politike koji je nedostajao na ijekavskom prostoru. 

"Mi smo se potrudili, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, da odštampamo ovo izdanje i stavimo ga na raspolaganje Društvu članova Matice srpske u Banjaluci, dok smo jedan deo izdanja dali na raspolaganje Društvu članova Matice Srpske u Podgorici i Nikšiću", rekao je Stanić. 

On je dodao da u Matici srpskoj nastoje da cijeli ijekevski prostor dobije ovu dragocjenu knjigu. 

Stanić je istakao da to treba da se osjeti prije svega u školstvu i medijima, gdje bi ovaj pravopis trebalo da ima neophodnu ulogu. 

"Stanje našeg jezika nikako nije zadovoljavajuće, već je blago rečeno prilično zabrinjavajuće, prije svega zbog velikog broja latiničnih naziva svuda oko nas. To svedoči o tome da nemamo valjan odnos prema jednom delu jezičkog nasleđa, to jest prema ćirilici", rekao je Stanić. 

Prema njegovim riječima, za to bi se trebalo pobrinuti, ne mrzeći i ne potiskujući latinicu, nego dovodeći stvari u prirodan odnos, onako kako bi trebalo da bude. 

Stanić smatra da bi ćirilica trebalo da bude primarna, jer je ona dio srpskog nacionalnog i jezičkog identiteta. 

"Svi zajedno treba da radimo na tome kako bi srpski jezik bio poštovan i u školstvu i u medijima, te da bi to i u simboličkom i u praktičnom smislu doprinijelo našem elementarnom samopoštovanju", rekao je Stanić. 

Predsjednik Društva Matice srpske u Republici Srpskoj Mladen Šukalo rekao je da je ovo društvo osnovano 2010. godine, a već naredne godine pokrenuta je inicijativa da se već postojeći pravopis srpskog jezika, urađen za prostor ekavskog izgovora, uradi u ijekavskom izdanju. 

"Uspjeli smo to postići za nepune četiri godine. U septembru prošle godine promovisano je ovo izdanje Pravopisa srpskog jezika u Beogradu, kada je izašlo iz štamparije", rekao je Šukalo. 

On se nada da se priča neće završiti sa Pravopisom srpskog jezika za ijekavski izgovor, nego da će sljedeći korak biti prilagođavanje urađene nomativne gramatike srpskog jezika za ijekavski prostor, te da jednotomni matični Rečnik srpskog jezika bude pripremljen i objavljen za ovaj prostor pod nazivom Rječnik srpskog jezika. 

"Time bi bio zaokružen osnovni preduslov da imamo temelje na osnovu kojih možemo da vodimo brigu o našem jeziku u javnoj upotrebi", istakao je Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije