Društvo

Koalicija za zaštitu rijeke Duboke najavila veliki protestni skup

Koalicija za zaštitu rijeke Duboke najavila veliki protestni skup
Foto: Ustupljena fotografija | Predstavnici Koalicije za zaštitu rijeke Duboke najavili veliki protestni skup

KOTOR VAROŠ – Veliki protesni skup protiv izgradnje male hidro-elektrane na rijeci Dubokoj biće održan 10. marta u Grabovici kod Kotor Varoša, najavljuju iz Koalicije za zaštitu rijeke Duboke.

Tomislav Dubočanin, predsjednik ove koalicije ističe da najavljena izgradnja mini-hidroelektane planirana na području koje je Prostornim planom Republike Srpske do 2025. godine predviđeno da se proglasi spomenikom prirode je nevjerovatan apsurd. 

"Kanjon rijeke Duboke, kojim dominira nadaleko poznati vodopad Skakavac, jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija u ovom dijelu Republike Srpske, koju svakodnevno pohode turisti iz cijelog regiona", kazao je Dubočanin.

Prema njegovim riječima najavljena izgradnja male hidro-elektrane mobilisala bi ne samo mještane Duboke, nego kompletno stanovništvo opštine Kotor Varoš. 

"Ljudi ne mogu sa shvate da se da se biser nekatnute prirode, koji je turistički dragulj Republike Srpske i ogromna razvojna šansa opštine Kotor Varoš, može na ovakav način tretirati i da interes investitora može biti ispred interesa mještana i kompletne lokalne zajednice", rekao je Dubočanin, stoji u saopštenju. 

Ističe da su dolazak na protesni skup, osim građana opštine Kotor Varoš, najavili predstavnici brojnih udruženja koja okupljaju ekologe, lovce, ribolovce, planinare i ljubitelje prirode iz svih dijelova Republike Srpske. 

"Organizovan dolazak na proteste najavili i mještani Duboke i Grabovice koji žive Banjaluci, Laktašima, Čelincu, kao i iz Srbije i zemalja Zapadne Evrope",  istakao je Dubočanin, koji je potvrdio da pravni timovi, koje je angažovala Koalicija za zaštitu rijeke Duboke, detaljno rade na analizi svih dokumenata, koji se odnose na gradnju mini hidro-elektrane na toj rijeci  i da će protiv svih za koje su utvrdi da nisu postupali u skladu sa zakonom biti podnesene krivične prijave. 

"Jasno je da izgradnja mini hidro-elektrana donosi korist samo pojedincima i interesnim grupama. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti rijeka kojom je Vlada Srpske obavezana da izvrši analizu svih ugovora o koncesiji za izgradnju malih hidro-elektrana i obustavi izdavanje razmatranje novih zahtjeva. Smatramo da nije  normalno da prirodno nasljeđe bude žrtvovano radi zarade pojedinaca", rekao je Dubočanin i naglasio da je zaštita rijeka od vitalnog interesa za svaku državu u svijetu, dodajući da je bilo prijeko potrebno pristupiti izmjenama koncesione politike u oblasti izgradnje i korištenja mini hidro-elektrana.

Dubočanin je napomenuo da je opština Kotor Varoš bogata čistim planinskim rijakama, koje bi mogle biti ogroman turistički potencijal, a ne poligon za uništavanje.

"Vlada Republike Srpske bi trebala održati tematsku sjednicu po ovom pitanju. Mora se sagledati i analizirati postojeće stanje, zauzeti jedinstven stav i konačno jasno i glasno reći koliku imamo štetu, a koliku korist od mini hidrocentrala. Mislim da Srpska od njih ima minornu korist i nemjerljivo veliku štetu", poručio je Dubočanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije