Društvo

Predviđeno angažovanje Helikopterskog servisa RS za gašnje požara

Predviđeno angažovanje Helikopterskog servisa RS za gašnje požara
Foto: Ilustracija | Predviđeno angažovanje Helikopterskog servisa RS za gašnje požara

BANJALUKA - Prijedlogom zakona o zaštiti od požara, o kojem je u toku rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predviđeno je da se za potrebe gašenja požara ili spasavanja ljudi i imovine može angažovati Helikopterski servis Republike Srpske.

Razlozi za donošenje novog zakona odnose se na neophodnost propisivanja obaveze vlasnicima objekata u kojima se okuplja veći broj lica da sprovedu adekvatne mjere zaštite od požara za koje je potrebna saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, navodi se u obrazloženju ovog prijedlog zakona.

Ovim zakonskim rješenjem propisuju se obaveze jedinicama lokalne samouprave da formiraju dimnjačarske službe, povećanje odgovornosti projektanata zaštite od požara i projektantskih kuća koje izrađuju elaborate mjera zaštite od požara.

Razlozi za donošenje ovog zakona su i podizanje nivoa svijesti o zaštiti od požara kod djece i omladine propisivanjem obaveze za predškolske i školske ustanove za utvrđivanje i sprovođenje programa edukacije, kao i funkcionalniji način raspodjele prikupljenih sredstava za opremanje i obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić predložio je u ime ovog kluba amandman koji predviđa povećanu potrebu za ulaganjem u preventivne mjere na ublažavanju mogućih posljedica elementranih nepogoda.

Žunić je rekao da sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj imaju izraženiju potrebu za povećanim ulaganjem u razne preventivne aktivnosti zbog čega bi namjenska sredstva koja se inače prikupljaju za protivpožarnu zaštitu mogla biti uložena i u mjere prevencije u smislu ublažavanja posljedica potencijalnih elementarnih nepogoda.

Poslanik SDS-a Milan Tubin smatra da ovaj zakon ne treba usvojiti, već da ide na doradu u skladu sa preporukama Skupštine Vatrgasnog saveza Republike Srpske koja je utvrdila veliki broj propusta, te da je na ovom aktu rađeno bez formiranja stručne radne grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije