Društvo

Prekinut štrajk rudara rudnika Breza i Zenica

Prekinut štrajk rudara rudnika Breza i Zenica
Foto: Fena / Arhiva | Prekinut štrajk Rudara rudnika Breza i Zenica

SARAJEVO – U Sarajevu je nakon šest sati pregovora potpisan sporazum između Sindikata radnika u rudnicima FBiH i Vlade FBiH odnosno Eelektroprivrede BiH, te bi plate u rudnicima Breza i Zenica trebale biti isplaćene do 17. februara.

Sporazum ima nekoliko tačaka, a među najvažnijima su da će računi RMU Zenica i Breza biti deblokirani, te da će radnicima plate moći biti isplaćivane nesmetano.

Takođe je donesena odluka o restrukturisanju višemilionskog duga RMU Zenica i Breza na osnovu poreza i doprinosa na period od 10 godina.

Nastavlja se i sa procesom restrukturisanja rudnika u FBiH što su rudari i podržali, a konkretni koraci biće poznati u narednom periodu.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, kaže da će biti potpisan i poseban sporazum koji se odnosi na omogućavanje penzionisanja više od 80 radnika iz tri rudnika koji su stekli uslove za penziju, ali zbog problema u funkcionisanju nisi bili u mogućnosti da to pravo ostvare.

"Predstavnici sindikata obavijestili su dio radnika o ishodu sporazuma, te je donesena odluka o prekidu generalnog štrajka u rudnicima Zenica i Breza, kao i štrajka upozorenja u ostalim rudnicima. Takođe, protest pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, planiran za utorak, je otkazan", kazao je Husić.

Rudari su tokom cijelog sastanka ispred rudnika Zenica i Breza, gdje su se okupili u velikom broju, upozoravali da ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je potpuna deblokada računa, uplata toplih obroka, bolji uslovi rada, te uplata penzija za više od 80  rudara koji su stekli uslove. Poručili su Vladi FBiH i Elektroprivredi BiH da su, ukoliko propadnu dogovori, spremni da već u utorak dođu pred Vladu FBiH u Sarajevu.

Sastanak je u jednom momentu bio prekinut kako bi se pokušao postići dogovor oko nekih spornih pitanja, što je na kraju i uspješno okončano.

Nermin Džindić, ministar energetike i rudarstva FBiH, kazao je da su bila sporna dva zahtjeva rudara i da je zbog toga prekidan sastanak kako bi se izvršile konsultacije.

"Zahtjevi sindikata su formulisani  u pet tačaka. Tih pet tačaka smo razmotrili i napravili desetak zaključaka. Imamo dva sporna  za koje se nismo uspjeli dogovoriti i treba nam jedno sat, sat i po vremena konsultacija da vidimo može li Porezna uprava učiniti određene ustupke ili korake da bi došlo do deblokade. Dakle, nismo mogli preuzeti tu odgovornost da kažemo da ćemo nešto uraditi, a ne možemo to uraditi. U narednih sat, sat i po ćemo izvršiti konsultacije i nakon toga sjesti i dogovoriti optimista sam", kazao je Džindić nakon  što je napravljena pauza.

Na pitanje je li opcija i oprost duga, Džindić je rekao da u ovom trenutku nije i da je oprost duga varijanta koja je definisana još kroz Prijedlog zakona iz 2016. godine. Opcija jedan koja bi mogla ići u skorije vrijeme je Zakon o konsolidaciji. Taj zakon se nalazi u redovnoj proceduri u Domu naroda FBiH i trebao bi biti na sjednici 18. februara.

Porezna uprava FBiH je 8. januara ove godine blokirala zenički rudnik zbog dijela duga za doprinose na plaće u iznosu od oko 4,9 miliona, a brezanski na oko 4,5 miliona KM, ali su dugovi oba preduzeća po tom osnovu daleko veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije