Društvo

Pratite nas na Google news

Premijer USK-a: U utorak kreće izmještanje migranata iz Vučjaka

Premijer USK-a: U utorak kreće izmještanje migranata iz Vučjaka
Foto: Tanjug/AP | Premijer USK-a: U utorak kreće izmještanje migranata iz Vučjaka
N.N.

BIHAĆ - Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić najavio je da će izmještanje migranata iz kampa Vučjak u Unsko-sanskom kantonu biti podijeljeno u tri faze, odnosna da će faza izmještanja migranata biti posebna faza planirana za utorak.

Ružnić je kazao kako će u sklopu prve faze biti pripremljeni bezbjednosni aspekti izmještanja migranata, što znači osiguranje hrane i prevoza, doktora i tehničara, kao i policijskih snaga. Akcija izmještanja će, kako je to najavljeno, biti operativna.

"Izmještanje migranata iz Vučjaka će trajati tri dana, i bit će podijeljeno na predradnje, radnje izmještanja i radnje koje će se desiti kasnije. Mi smo zaduženi da operativno pripremimo predradnje. Dogovoreno je to sa ministrom sigurnosti Draganom Mektićem", kazao je Ružnić.

Ružnić je potvrdio da će, ukoliko to bude potrebno, zatraži asistenciju prilikom izmještanja migranata prema Ušivku i Salakovcu.

"Crveni križ je dobio opštinske zadatke koje vrše na Vučjaku. U utorak započinje izmještanje, u srijedu će biti provedena završna faza. Još uvijek razrađujemo plan", istakao je Ružnić.

Migranti će, kako je to najavljeno, privremeno biti prebačeni u kasarnu Ušivak.

"Budući da kasarna još nije renovirana, ovi ljudi će iz Ušivka biti prebačeni u Blažuj. Ukoliko ne budu mogli biti smješteni u Blažuj, postoji ideja da se jedan dio njih prebaci u Salakovac", istaknuto je na današnjoj konferenciji, prenosi Klix.ba.

"Izdvojeno je 40 miliona evra. Do sada je 92 odsto potrošeno na humanitarnu pomoć, renoviranje i održavanje zgrade, hranu, odjeću, higijenske potrepštine i psiho-socijalnu zaštitu", rekao je Ružnić, dodavši da je međunarodna zajednica davala podršku institucijama.

Dodao je kako je u Sarajevu novac otišao na pomoganje institucijama koje su bile zadužene za reagovanje, kao što je Služba za poslove sa stranicma.

Šef Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini i subregionalni koordinator za Zapadni Balkan Peter Van der Overart je kazao da je izmještanje migranata iz kampa Vučjak prvi korak ka smanjivanju pritiska sa Unsko-sanskog kantona.

"Jedan dio novca otiša je na lokalne zajednice, renoviranje zgrade za pružanje socijalnih usluga", istakao je Van der Overart.

Naveo je kako državni budžet nije povećan ni za jednu marku kada je riječ o odgovoru na migrantsku krizu.

"Sve je plaćala međunarodna zajednica, njihov budžet je ostao kao u 2017. i 2018. godini. Svi ovi centri finansiraju se od međunarodne zajednice", kazao je Van der Overart.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije