Društvo

Preminula istaknuta novinarka iz Tuzle Amra Odobašić

Preminula istaknuta novinarka iz Tuzle Amra Odobašić
Foto: N.N. | Preminula istaknuta novinarka iz Tuzle Amra Odobašić

TUZLA - Istaknuta tuzlanska novinarka i stručnjakinja za odnose s medijima Amra Odobašić sinoć je izgubila bitku za život nakon dugogodišnje borbe sa teškom bolesti.

Proteklih godina Amra Odobašić borila se sa karcinomom, ali, nažalost bitku je izgubila sinoć sa 53 godine života. Vijest o smrti poznate tuzlanske novinarke tamošnja javnost dočekala je u nevjerici, prenosi "Klix".

Odobašić je svoju novinarsku karijeru počela u nekadašnjoj Televiziji Tuzla, a potom je profesionani angažman nastavila na mjestu glasnogovornice Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Između ostalog, bila je angažovana i kao asistentica na Odsjeku žurnalistike pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Posljednji ispraćaj će biti obavljen sutra, 4. septembra u 16 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli, a ukop je na Gradskom groblju Trnovac.

Amra Odobašić rođena je 3. augusta 1967. godine u Tuzli. Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Odsjek žurnalistika završila je 1999. godine i stekla zvanje diplomirane žurnalistice. U periodu od 1992. do 1995. godine bila je pripadnica Drugog korpusa Armije Bosne i Hercegovine obavljajući poslove novinarke, referentice za kontakte sa medijima i referentice za saradnju sa domaćim i inostranim novinarima.

Od 1994. godine bila je dopisnica agencije Reuters, a nakon završetka rata, tačnije od 1995. do 1999. godine radila je u Tuzlanskoj televiziji kao glavna i odgovorna urednca te kao urednica emisije iz oblasti zdravstva za OBN televiziju.

U periodu od 1999. do 2004. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Odsjek žurnalistika radila je kao asistentica na predmetima Teorija informacija i odnosi s javnošću i Novinarstvo u mas-medijima.

Bila je dopisnica Radija BiH, saradnica agencije BH Press, dopisnica časopisa Zajednica života, kao i programska i PR savjetnica Obiteljskog radija Valentino- Bijela.

Od 1999. godine uposlenica je Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli gdje je radila na poslovima šefice Službe za kominikacije i glasnogovornice ustanove te stručne saradnice Službe za stručno usavršavanje.

Obavila je niz različitih doedukacija i usavršavanja u novinarstvu i u odnosima s javnošću, vještinama komuniciranja i drugim aspektima komunikologije i organizacijskog menadžmenta te internom i kriznom komuniciranju kao i provođenju kampanja.

Proteklih 20 godina iskustva u oblasti izgradnje i osnivanja odnosa s javnošću u zdravstvenim institucijama rezultirali su izradom priručnika "Važnost odnosa s javnošću u zdravstvu" kojeg je pripremila sa kolegom Radenkom Udovičićem.

Polja profesionalnog interesovanja su joj bila korporativna komunikacija, odnosi s javnošću, verbalna i neverbalna komunikacija, interna i krizna komunikacija (u zdravstvu), javni nastup i vještine komunikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije