Društvo

Preminula novinarka i aktivistkinja Mirjana Tešanović

Preminula novinarka i aktivistkinja Mirjana Tešanović
Foto: Facebook | Preminula novinarka i aktivistkinja Mirjana Tešanović

Novinarka i aktivistkinja Mirjana Tešanović (56), glavna i odgovorna urednica portala "Impuls", umrla je jutros u Banjaluci, nakon kratke i teške bolesti.

Ova hrabra, kreativna žena, po struci diplomirana pravnica, u svijet novinarstva je zakoračila kada je već bila u zrelom dobu, na pragu pedesetih.

U to vrijeme se ova rođena Sarajka doselila u Banjaluku, između ostalog i zato što je, kako je jednom rekla, htjela da dešavanja iz devedesetih vidi i iz banjalučke perspektive.

Osnovala je udruženje građana "Impuls" i istoimeni portal, prepoznatljiv po angažovanim tekstovima i "virtuelnom muzeju", u kojem se reprintuju novinarske priče iz kasnih osamdesetih godina prošlog vijeka.

Mirjana je pisala na poseban, emotivan način, šaljući poruke nad kojima se valja zamisliti. Tako je prije tri godine, za "Radio Slobodnu Evropu", pisala o mačkama u svom dvorištu, govoreći, ustvari, o ljudima.

"Koliko ljubavi i brige (mace) pokazuju jedni drugima. Izmame mi osmijeh, uljepšaju svaki novi dan. Pomislih kako možemo podnijeti onoliko boli, koliko ljubavi možemo dati. Ostaje i dalje pitanje šta je to u ljudima i zbog čega su spremni da nanose bol drugima, da lažu i petljaju. Mislim da bi svijet mogao biti mnogo jednostavniji da se svi malo potrudimo", napisala je Mirjana.

Mirjana Tešanović je rođena u Sarajevu, a živjela je, kao izbjeglica, devedesetih, i u Kaštel Starom u Hrvatskoj, u Pragu u Češkoj.

Godinama je bila zaposlena u SDP BiH, ali je u ovoj partiji dobila otkaz, za koji je sud ustanovio da je nezakonit.

(Srpskainfo.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije