Društvo

Pratite nas na Google news

Preminuo Božidar Avlijaš

Preminuo Božidar Avlijaš
Foto: matbibli.rs.ba | Preminuo Božidar Avlijaš
Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Doktor ekonomskih nauka Božidar Avlijaš preminuo je u 93. godini od posljedica zaraze virusom korona, potvrđeno je Srni iz kruga porodice.

Avlijaš je bio prvi predsjednik "Srpskog intelektualnog foruma" iz Srpskog Sarajeva i glavni urednik lista "Glas srpskog intelektualca".

Autor je zbirke pjesama "Sjeme zvijezda" i knjige "Ekonomija - znanje, investicije, profit, stabilnost".

Božidar Avlijaš rođen je 7. januara 1927. godine u Vojkovićima, opština Istočna Ilidža.

Radnu karijeru započeo je nakon demobilizacije iz JNA krajem 1947. godine, prvo kao knjigovođa Zemljoradničke zadruge Kotorac, a zatim kao finansijski revizor Sreskog zadružnog saveza Sarajevo.

Bio je istraživač u Zavodu za trgovinu BiH, savjetnik za sistem cijena Republičkog zavoda za cijene, savjetnik u Republičkom sekretarijatu za finansije BiH, savjetnik u Izvršnom vijeću BiH, savjetnik u Privrednoj komori BiH, savjetnik u Savjetu Saveza sindikata BiH i najzad kao direktor Sektora za planiranje razvoja i ekonomski sistem u Poslovnom sistemu UNIS Sarajevo.

Uz rad je u Sarajevu završio nižu gimnaziju, srednju ekonomsku školu i ekonomski fakultet.

Početkom 1988. godine odbranio je doktorsku disertaciju o temi "Udruživanje (koncentracija) rada i sredstava (kapitala) kao faktor efikasnijeg privređivanja poslovno povezanih preduzeća".

U toku radne karijere, prije rata u BiH napisao je 16 stručno-naučnih knjiga iz oblasti privrednog sistema i razvojne politike, organizovanja i funkcionisanja preduzeća, udruživanja rada i sredstava radi sticanja i raspodjele zajedničkog prihoda...

Dobitnik je nekoliko visokih društvenih priznanja i plaketa, prije i nakon završetka rata u BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije