Društvo

Preminuo Milanko Renovica

Preminuo Milanko Renovica
Preminuo Milanko Renovica
Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Milanko Renovica, ugledni privrednik i visoki funkcioner u bivšoj SFRJ, preminuo je u Vojnoj bolnici u Pragu nakon teške bolesti.

Renovica, koji je preminuo juče, biće sahranjen u porodičnoj grobnici na gradskom groblju kod crkve Svetog Proroka Ilije u Sokocu. Datum sahrane odrediće porodica, saopšteno je iz opštine Sokolac.

Milanko Renovica je rođen 1928. godine u selu Baltići kod Sokoca.

Po završetku Drugog svjetskog rata, kao jedan od najperspektivnijih omladinaca, bio je predsjednik omladine Komunističke partije.

Ubrzo postaje predsjednik opštine Sokolac, a zatim i direktor najvećeg sokolačkog privrednog kolektiva tadašnjeg drvno-industrijskog preduzeća "Romanija".

Završava Visoku privrednu školu, a po odlasku u Sarajevo izabran je za predsjednika Privredne komore.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Socijalističke Republike /SR/ BiH izabran je 1974. godine. Ovu dužnost obavljao je u dva mandata, da bi potom bio izabran za člana Predsjedništva SR BiH, a jedan mandat bio je i predsjednik Predsjedništva SR BiH.

Na kraju radnog vijeka izabran je u Predsjedništvo Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, gdje je takođe obavljao dužnost predsjednika.

"Nakon uvođenja političkog pluralizma, raspada SFR Jugoslavije, početkom građanskog rata, Renovica ostaje uz svoj narod i Sokočane. Sve vrijeme rata i do smrti živio je skromno u svojim Baltićima. Renovica je dao nemjerljiv doprinos privrednom razvoju SR BiH, ali i svome rodnom Sokocu i drugim opštinama sarajevsko-romanijske regije", navedeno je u saopštenju.

Kao predsjednik Narodnog odbora opštine 31. avgusta 1961. godine potpisao je istorijski dokument - Rješenje o osnivanju gimnazije u Sokocu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije