Društvo

Preminuo Radoslav Brđanin

Preminuo Radoslav Brđanin
Foto: Tanjug/AP arhiva | Preminuo Radoslav Brđanin

BANJALUKA - Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin preminuo je na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, potvrđeno je za "Nezavisne" iz ove ustanove.

Prema riječima Vlade Đajića, generalnog direktora UKC Republike Srpske, pacijent je preminuo jutros u 7.10.

Pacijent je, podsjećaju iz UKC RS, od subote, 3. septembra, bio hospitalizovan u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Republike Srpske, gdje je, kako je saopšteno, primljen u veoma zapuštenom zdravstvenom stanju sa elementima teške iscrpljenosti organizma, povišenim upalnim parametrima koji su upućivali na sepsu.

"Nakon višednevne hospitalizacije i liječenja ljekarskog konzilijuma u sastavu intenzivista, gastroenterologa, abdominalnog hirurga, onkologa i radiologa i svih napora medicinskog osoblja da mu spasu život, pacijent je preminuo", naveli su iz UKC RS.

Brđanin je osuđen na 30 godina u Haškom tribunalu, a nakon 23 godine provedene u zatvoru stigao je u Banjaluku zbog teškog zdravstvenog stanja.

Brđaninu je, podsjetimo, u nekoliko navrata predsjednik suda Karmel Ađijus odbio zahtjeve za puštanje na prijevremenu slobodu iako je Brđanin formalno ispunio uslove.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavijestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

On je u Ševeningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.

Brđanin je prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih djelatnosti Republike Srpske i potpredsjednik Vlade Republike Srpske.

Po uvođenju višepartijskog političkog sistema postao je član SDS-a. Izabran je 1991. za potpredsjednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nakon rata, Brđanin je bio predsjednik Narodne stranke Republike Srpske sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije