Društvo

Preminuo doktor Žarko Pavić

Preminuo doktor Žarko Pavić
Foto: N.N. | Preminuo doktor Žarko Pavić

Prof. dr Žarko Pavić preminuo je u subotu u Beogradu.

Rođen je 28. aprila 1959. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu, srednju školu i Medicinski fakultet.

Na Medicinskom fakultetu u Beogradu magistrira i doktorira iz oblasti endokrinologije, a na  Institutu za kliničku hemiju, Univerziteta u Getingenu u Njemačkoj završava postdoktorske studije. Subspecijalizaciju iz endokrinologije završio je  1992.    na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a iz kliničke biohemije na Institutu u Getingenu.

1983. godine biran je u zvanje asistenta na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, a 1990.  u zvanje docenta. Bio je rukovodilac Katedre za patofiziologiju ovog fakulteta od 1992. do 1994., godine, a predavao je i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Žarko Pavić je bio  pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske od 1998. do 2002. godine, član  Srpskog lekarskog društva,  Izvršnog Odbora Svjetske zdravstvene organizacije i Interancionalne asocijacije rektora Jugoistočne Evrope.

Od 2007. do 2008. bio je šef Katedre za zdravstveni menadžment  Evropskog Univerziteta u Beogradu.

Od 2008. do 2010. rektor i redovni profesor za oblast zdravstvenog menadžmenta na Univerzitetu za poslovni inžinjering i menadžment u Banjaluci.

Profesor Pavić bio je rektor Nezavisnog univerziteta Banjaluka od 2013. do 2017. godine.

Komemoracija povodom smrti prof. dr Žarka Pavića održaće se u srijedu  29. septembra u 11 časova na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka, a sahrana istog dana u 13 časova na groblju sveti Pantelija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije