Društvo

Prenos imovine BORS invest fonda: Zaštita interesa akcionara na prvom mjestu

Prenos imovine BORS invest fonda: Zaštita interesa akcionara na prvom mjestu
Foto: Jelena Đurđević | Prenos imovine BORS invest fonda: Zaštita interesa akcionara na prvom mjestu

BANJALUKA - U posljednji čas, a iz drugog pokušaja, akcionari Zatvorenog investicionog fonda u preoblikovanju BORS invest fond a.d. Banjaluka donijeli su odluku o prenosu imovine u otvoreni investicioni fond i odluku o likvidaciji dosadašnjeg zatvorenog investicionog fonda.

Zakonski rok za ovaj postupak ističe u utorak, 14. avgusta, do kada je neophodno pokrenuti postupak registracije pred Komisijom za hartije od vrijednosti RS.

Ovo je posljednji zatvoreni investicioni fond u RS od 13 fondova koji je donio ovakvu odluku, kao posljedicu primjene Zakona o investicionim fondovima.

Napominjemo da je Boračka organizacija RS kao posljedicu donošenja ovog zakona morala 2016. godine da ugasi svoje Društvo za upravljanje i od tad novo društvo "Management Solutions" d.o.o. Banjaluka upravlja boračkim fondom.

Iz "Management Solutionsa" su izjavili da su učinili ogromne napore da zaštite interese akcionara u BORS invest fondu i u skladu sa zakonom sprovedu postupak preoblikovanja, kako ne bi došlo do otvaranja likvidacionog postupka po sili zakona.

Rekao je juče ovo Vladimir Šajatović, izvršni direktor "Management Slutionsa", na u petak održanoj sjednici Skupštine akcionara Zatvorenog akcijskog investicionog fonda u preoblikovanju BORS invest fond.

Naime, u RS je, i pored protivljenja Boračke organizacije RS i ukazivanja na pogubnost pojedinih odredaba, donesen Zakon o investicionim fondovima, gdje je vrlo decidno i precizno definisano da zatvoreni investicioni fondovi moraju u roku od tri godine da izvrše promjenu pravne forme na način da se postojeći pravni subjekt likvidira i imovina prenese u formu otvorenog investicionog fonda bez pravnog subjektiviteta.

Uvažavajući ultimativne zahtjeve Boračke organizacije na sjednici Skupštine akcionara fonda definisani su rokovi za otvaranje fonda i isplatu akcionara dva puta godišnje u prve dvije godine od upisa fonda u nadležne registre.

"Najveći problem je što je s odlukom Boračke organizacije RS likvidacija fonda samo prolongirana za dva mjeseca te je ona tako ubrzala svoju likvidaciju, umjesto da je prolongira kako bi se dobilo na vremenu u smislu obezbjeđivanja likvidnih sredstava za samu isplatu akcionara", rekao je Šajatović i dodao da "Management Solutions" neće sprovoditi tu likvidaciju, jer ovo društvo ničim nije doprinijelo ovakvoj nezavidnoj situaciji u kojoj se fond nalazi.

On kaže da je proces likvidacije izuzetno dug te prepun pravnih praznina, koje nisu definisane i koje će da traju godinama, što nikome od učesnika ne odgovara. Veliko je pitanje da li akcionari išta mogu dobiti u ovom postupku.

Dragana Garača, predsjednica održane sjednice Skupštine akcionara BORS invest fonda, kaže da je sjednica bila prilično teška i mučna te da postoji određeni pravni vakuum, jer je nastao problem kako uslišiti zahtjeve boraca, a da sve bude u skladu sa zakonom, koji degradira prava akcionara da nesmetano po svojoj volji raspolažu vlastitom imovinom.

"Postupak likvidacije iz ove perspektive je izuzetno komplikovan s obzirom na to da se radi o nelikvidnoj imovini koju fondovi imaju u svojim portfeljima, a sa druge strane radi se o velikom broju akcionara, koji bi trebalo u skladu sa Zakonom o likvidacionom postupku da budu isplaćivani", kaže Garača i ističe da se nada da do tog procesa neće doći.

"Nadam se da ćemo iznaći prihvatljivo rješenje da se imovina investicionih fondova očuva, a da akcionari sa druge strane, odnosno vlasnici udjela, prilikom samih isplata dobiju najveću moguću vrijednost", istakla je Garača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije